Βιώσιμες Ιδέες για τα Ψώνια των Γιορτών

Οι γιορτές είναι μια περίοδος μαγική και έντονα συνυφασμένη με την υπερβολή τόσο στα συναισθήματα όσο και στη διακόσμηση, τις λιχουδιές και φυσικά τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Η πληθωρικότητα και η δοτικότητα των Χριστουγέννων όμως συχνά συνδέονται με τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις. Αλήθεια, πώς μπορούμε να κάνουμε τα φετινά Χριστούγεννα πιο πράσινα από τα προηγούμενα;

Τα χριστουγεννιάτικα ψώνια δεν χρειάζεται να είναι βάρος για τον πλανήτη. Με λίγη προσπάθεια και φαντασία, μπορείς να μειώσεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γιορτινού σου καλαθιού.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις στο έπακρο τη μαγεία της εποχής ενώ παράλληλα φροντίζεις τον πλανήτη.

Βιώσιμα Χριστουγεννιάτικα Δώρα

Ποιότητα όχι ποσότητα

Έρευνες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν λάβει δώρα που δεν θέλουν για τα Χριστούγεννα. Φέτος λοιπόν αφιέρωσε χρόνο στο να επιλέξεις ποιοτικά δώρα δίκαιου εμπορίου που θα διαρκέσουν περισσότερο και θα είναι βασισμένα στα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής του παραλήπτη.

Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να πάρεις δώρο ένα κουτί σοκολατάκια στο φίλο σου που έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Κάνοντας προσεγμένες αγορές δώρων, μειώνεις τις πιθανότητες να πεταχτούν και να πάνε χαμένα και κάνεις καλό τόσο στον πλανήτη όσο και το πορτοφόλι του.

Χάρισε μια εμπειρία

Το να χαρίσεις μια εμπειρία στα αγαπημένα σου πρόσωπα σου δίνει την ευκαιρία να εκφράσεις την αγάπη, την εκτίμηση ή τη σκέψη σου χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον. Τα δώρα εμπειρίας ποικίλλουν από εισιτήρια σε παραστάσεις, συναυλίες ή εκθέσεις, κρατήσεις σε εστιατόρια, κουπόνια για εμπειρίες περιποίησης όπως μασάζ, ένας μήνας συνδρομή στο γυμναστήριο ή ακόμη και ένα καλάθι γεμάτο με τα υλικά της αγαπημένης σου συνταγής και μια χειροποίητη κάρτα με τον τρόπο εκτέλεσης. 

Extra Tip:

Δώρισε στους αγαπημένους σου που έχουν παιδιά ένα δίωρο από το χρόνο σου για babysitting, ενώ εκείνοι θα μπορούν να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο (ακόμη και στο διπλανό δωμάτιο)! Αν είσαι στη θέση του γονέα, μην διστάσεις να ζητήσεις αυτό το δώρο από τα άτομα που εμπιστεύεσαι αν αισθάνεσαι ότι το χρειάζεσαι.

Φτιάξτο μόνος/η σου

Τα χειροποίητα δώρα συνδυάζουν αγάπη, φαντασία και μοναδικότητα. Είτε πρόκειται για σπιτικές λιχουδιές είτε για χειροτεχνίες, τα DIY δώρα

(χειροποίητα) έχουν ανεκτίμητη αξία για τον παραλήπτη αλλά και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χριστουγεννιάτικων αγορών σου.

Δώρα Δεύτερο Χέρι

Τα second hand δώρα, όπως τα μεταχειρισμένα ρούχα ή βιβλία, αποτελούν τον ιδανικό τρόπο να κάνεις τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σου με περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αποφεύγοντας επιλογές από καταστήματα
γρήγορης μόδας που έχουν προέλθει από συνθήκες εργασιακής δουλείας με σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον κατά την κατασκευή αλλά και την απόρριψή τους.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για δώρα που γνωρίζεις εξαρχής ότι θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως τα παιδικά και τα βρεφικά ρούχα.
Η πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων Swaplanet σε βοηθά να προμηθευτείς δεύτερο χέρι παιδικά ρούχα άριστης ποιότητας με σεβασμό τόσο στην τσέπη σου όσο και στο περιβάλλον.

Bonus Κατηγορία: Πιο ασυνήθιστα eco-friendly δώρα που μας έκλεψαν την καρδιά

- φυτά, κατά προτίμηση σε γλάστρες

- οικιακός κάδος κομποστοποίησης (είναι πιο οικονομικός και εύχρηστος απ’ όσο νομίζεις!)

- υιοθεσία ενόςπροστατευόμενου είδους πχ αρκούδα, λύκος ή χελώνα

- δωρεά στο όνομα του παραλήπτη σε μια ΜΚΟ που γνωρίζεις ότι συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντά του

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Αγόρασε μόνο όσα τρόφιμα χρειάζεσαι

Οι γιορτές δεν είναι μια περίοδος που το στομάχι μας μεγαλώνει μαγικά και μπορούμε ξαφνικά να φάμε πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως. Αντίθετα, τείνουμε να παρασυρόμαστε από την υπερβολή των Χριστουγέννων και την ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας και αγοράζουμε πολύ φαγητό το οποίο τελικά πετάμε. 

Όπως υποστήριξε και ο Rob Percival, επικεφαλής της επισιτιστικής πολιτικής του Soil Association: «Οι γιορτές διαρκούν μόνο μερικές μέρες, οπότε μην ψωνίζεις σαν να είσαι υπό πολιορκία για ένα μήνα». Η σπατάλη και η απόρριψη φαγητού προκαλούν περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ 1 δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.


Συνεπώς, ξεκίνησε τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προγραμματίζοντας τι θα σερβίρεις και σε τι ποσότητα. Κάτι τόσο απλό όσο μια λίστα για το σούπερ μάρκετ μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τόσο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα όσο και τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό.

''Eat your Greens'' - Φάε τα λαχανικά σου

Αυτές τις γιορτές πειραματίσου δοκιμάζοντας περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές. Για παράδειγμα οι γαλοπούλες, ένα από τα πατροπαράδοτα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, παράγονται μαζικά και τρέφονται κυρίως με σόγια - η οποία συνδέεται με την αποψίλωση των δασών. Το να εντάξεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο γιορτινό σου τραπέζι είναι καλό για σένα αλλά και το περιβάλλον. Ό,τι κι αν επιλέξεις, προσπάθησε να προμηθευτείς το φαγητό σου χύμα από τοπικές επιχειρήσεις προτιμώντας εποχιακά είδη, καθώς έτσι μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα και την ενέργεια για την καλλιέργεια και τη μεταφορά των τροφίμων.

Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε είναι μια συνειδητή επιλογή μας που μας φέρνει πιο κοντά στον κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές και ιδέες να σε βοηθήσουν να κάνεις χριστουγεννιάτικα ψώνια που θα φέρουν χαρά τόσο στο σπίτι σου και τους αγαπημένους σου, όσο και το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Δες τα ρουχαλάκια!

Sustainable Xmas Shopping

Αφήστε ένα σχόλιο