Ιανουάριος 15 2023

Πού πάνε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια μετά τον μπλε κάδο;

Περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη και παράγουν εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών καθημερινά.

Ένα μέρος από αυτά θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να αποδομηθεί, ένα άλλο μέρος επηρεάζει την υγεία και την τροφική αλυσίδα, και όλα μαζί απειλούν το μέλλον της Γης.

Η ανακύκλωση προσφέρει λύση στα παραπάνω προβλήματα και έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων από εμάς.

Με την πληθώρα πληροφοριών και πηγών όπως αυτή εδώ, η οικιακή διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μοιάζει συχνά με καλά χορογραφημένη ρουτίνα: στους μπλε κάδους βάζουμε πλαστικό, γυαλί, χαρτικά, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

Πού καταλήγουν, όμως, τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια μας αφού τα ρίξουμε στον μπλε κάδο της γειτονιάς μας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τα απορριμματοφόρα οχήματα του εκάστοτε δήμου συλλέγουν τα απορρίμματα από τους μπλε κάδους της γειτονιάς σου.

Όπως, ίσως, έχεις παρατηρήσει, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κυρίως βραδινές και, δευτερευόντως, πρωινές ώρες, ώστε να αποφευχθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης(ΕΕΑΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεση μπλε κάδων  και οχημάτων για την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Η αναλογία στην οποία συναντάμε τους μπλε κάδους στην Αθήνα είναι περίπου 2:1, δηλαδή για κάθε 2 συμβατικούς κάδους τοποθετείται ένας μπλε.

Η παραγόμενη ποσότητα ημερησίως των μπλε κάδων ανακύκλωσης ανέρχεται περίπου στους 100 τόνους (!)

Έπειτα τα απορριμματοφόρα οχήματα ανακύκλωσης κατευθύνονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). 

Όπως μπορείς να δεις και από το περιεκτικό ενημερωτικό βίντεο της ΕΕΑΑ, η διαδικασία που ακολουθείται από εκεί και πέρα έχει ως εξής:

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ZfMHJ_ppaKc&t=13s

Που πάει το περιεχόμενό τους;

Το περιεχόμενο των μπλε κάδων εκφορτώνεται στα Κέντρα Διαλογής και πηγαίνει στην καμπίνα προδιαλογής.

Το πρώτο βήμα είναι να διαχωριστούν τα ογκώδη απορρίμματα όπως μεγάλα χάρτινα κουτιά.

Σειρά έχει η επεξεργασία των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τον περιστροφικό διαχωριστή και η ταξινόμηση των υλικών. Οι εργαζόμενοι του Δήμου απομακρύνουν αρχικά όσα απορρίμματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Έπειτα, οι συσκευασίες προωθούνται στην καμπίνα της κυρίως διαλογής για οπτικό έλεγχο και οδηγούνται προς δεματοποίηση.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα περνάνε από μαγνήτη ώστε να διαχωριστεί το αλουμίνιο από το λευκοσίδηρο. Όποια υλικά απομένουν διέρχονται από βαλλιστικό κόσκινο και οπτικούς διαχωριστές.

Στο τέλος όλα εισέρχονται στην καμπίνα διαλογής. Τα επιλεγμένα υλικά περνούν από την πρέσα και συμπιέζονται σε δέματα ενώ το γυαλί αποθηκεύεται σε ειδικά κιβώτια.

Τα τελικά υλικά οδηγούνται στα κατάλληλα εργοστάσια επεξεργασίας ώστε να λάβουν μια…δεύτερη ζωή και να αναγεννηθούν σε νέα προϊόντα!

Τώρα που ξέρεις το…behind the scenes της ανακύκλωσης ας θυμηθούμε κάποια χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τόσο εσένα
όσο και τα Κέντρα Διαλογής
ώστε να είναι η ανακύκλωση όσο πιο αποτελεσματική γίνεται!

- Κατεβάζοντας τα σκουπίδια σου, ανακυκλώσιμα και μη,  λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο του δήμου, συμβάλλεις στη διατήρηση της πόλης πιο καθαρής, καθώς τα απορρίμματά σου δεν παραμένουν μεγάλο διάστημα μέσα στον κάδο. Για το πρότυπο δρομολόγιο των απορριμματοφόρων μπορείς να συμβουλευτείς το Δήμο στον
οποίο ανήκεις!

- Για τις ηλεκτρικές συσκευές ενημέρωσε το Τμήμα Ανακύκλωσης της περιοχής σου.

- Σχετικά με τα “κοινά” ανακυκλώσιμα απορρίμματα, άδειασε καλά και ξέπλυνε, εάν χρειάζεται, τις συσκευασίες από το περιεχόµενό τους. Μην τις βάζεις βρεγμένες μέσα στη σακούλα.

- Ρίξε χύμα τις συσκευασίες μέσα στον µπλε κάδο και ΟΧΙ σε δεμένες σακούλες. Εννοείται ότι για να τις μεταφέρεις θα χρειαστείς σακούλα, ωστόσο μην την πετάς μέσα στον κάδο.

Στο τέλος της ημέρας...

...αξίζει να θυμάσαι ότι η ανακύκλωση είναι μεν πολύ σημαντική αλλά, παραμένει τακτική βέλτιστης ταξινόμησης, διαλογής και διαχείρισης σκουπιδιών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια.

Επίσης τα περισσότερα υλικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν επ’ αόριστον. Για παράδειγμα, το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί μία με δύο φορές, σε αντίθεση με το αλουμίνιο. Συνεπώς, αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο είναι η συνειδητή προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε εξ αρχής.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, θυμήσου πως το να αρνηθείς μια πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ είναι πιο σημαντικό από το να την ανακυκλώσεις!

Ας κάνουμε τον πλανήτη μας πιο βιώσιμο ένα βήμα τη φορά!

Δες τα ρουχαλάκια!

Πώς σου φάνηκε το άρθρο μας;

Ποιές είναι οι σκέψεις σου διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο; Εάν θέλεις να τις μοιραστείς με εμάς και την υπόλοιπη κοινότητά μας άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω.

Μπλε κάδος - που πάνε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια;

Αφήστε ένα σχόλιο