Μάρτιος 29 2023

Παιδί και ανάγνωση: Γιατί να διαβάζω βιβλία με τα παιδιά μου;

Παιδί και ανάγνωση

Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων είναι σημαντική για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Τα βοηθά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές τους δεξιότητες, συσφίγγει το δίδυμο γονέα-παιδιού παρέχοντάς τους μια ποιοτική δραστηριότητα που απολαμβάνουν και οι δύο, αλλά και καλλιεργεί την κουλτούρα της ανάγνωσης που συντροφεύει το παιδί και στην ενήλικη ζωή του.

Η ανάγνωση βιβλίων με το παιδί μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: μπορείτε να καθίσετε μαζί και να διαβάσετε μια ιστορία πριν τον ύπνο, μπορείτε, όταν μεγαλώσει λίγο περισσότερο, να διαβάζετε εκ περιτροπής μεμονωμένες σελίδες ή παραγράφους ή και να συνθέσετε μια δική σας ιστορία από την αρχή!

Όποια μέθοδος κι αν λειτουργεί καλύτερα για σένα και το παιδί σου, η ανάγνωση βιβλίων για ευχαρίστηση, ξεχωριστά από το φορτωμένο πρόγραμμα και τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου, μόνο καλά έχει να σας προσφέρει.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για τα πολλαπλά οφέλη της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων για την κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και πώς να την εντάξεις στην καθημερινή σας ρουτίνα!

Πλεονεκτήματα του να διαβάζεις βιβλία με το παιδί σου

Καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάγνωσης

Το να διαβάζεις παιδικά βιβλία με το παιδί, ακόμα κι αν λόγω ηλικίας δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως τι διακυβεύεται, χτίζει τα θεμέλια και τις απαραίτητες δεξιότητες που θα χρειαστεί όταν αρχίσει να διαβάζει μόνο
του.

Παρατηρώντας σε και συμμετέχοντας με τον τρόπο του στη διαδικασία, το παιδί εξοικειώνεται με τη διαδικασία της ανάγνωσης. Για παράδειγμα, μαθαίνει ότι η ανάγνωση είναι κάτι που επιτυγχάνεται εστιάζοντας από αριστερά προς τα δεξιά και το γύρισμα των σελίδων είναι απαραίτητο για να συνεχιστεί η ροή της ιστορίας.

Η ανάγνωση στα παιδιά, ακόμη και στους πρώτους μήνες της ζωής τους, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του τμήματος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη γλώσσα καθώς και στην ενίσχυση της ακουστικής ικανότητας.

Εμπλουτισμός λεξιλογίου

Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων φωναχτά εκθέτει το παιδί σε πολλές καινούριες λέξεις και φράσεις που μπορεί να μην είχε ακούσει διαφορετικά.

Το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές για την εξέλιξή του έννοιες, όπως πχ τα σχήματα, τα χρώματα, τους αριθμούς και ονόματα καθημερινών αντικειμένων, χωρίς να πιεστεί να τις κατακτήσει αλλά με τον πιο ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.

Μεγαλύτερη συγκέντρωση και μνήμη

Το τακτικό και συνεπές διάβασμα παιδικών βιβλίων μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των ικανοτήτων συγκέντρωσης του παιδιού.

Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να μένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να ακούει προσηλωμένο για συμπαγή χρονικά διαστήματα, κάτι που θα το ωφελήσει αργότερα στη σχολική του εκπαίδευση.

Ενσυναίσθηση και ανάπτυξη της προσωπικότητας

Μέσω της ανάγνωσης, το παιδί μαθαίνει να καταλαβαίνει και να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του παρατηρώντας τη δράση και την εξέλιξη των ηρώων των παραμυθιών.

Ακόμη, το παιδί εξοικειώνεται με ρόλους και καθημερινά καθήκοντα, όπως το σχολείο ή το βούρτσισμα των δοντιών.

Τα παιδικά βιβλία και οι ιστορίες είναι χρήσιμα εργαλεία για την εκμάθηση ευγενικών τρόπων και περίπλοκων ιδεών, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συμπόνια και η προσφορά βοήθειας.

Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση ρωτώντας το ερωτήσεις όπως: "Σου άρεσε η συμπεριφορά του χ ήρωα;" ή "Πώς θα ένιωθες αν…(εδώ ανάφερε τη συνθήκη που πραγματεύεται η ιστορία που διαβάζετε πχ. κάποιος συμμαθητής σου κορόϊδευε το καινούριο παιδί στην τάξη);...’

Σύσφιξη σχέσης γονέα και παιδιού

Η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί καθώς σου παρέχει την ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Είναι ένας τρόπος να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε μετά από τις στιγμές έντασης – που είναι αρκετές στα παιδιά αλλά και στους γονείς!

Επιπλέον, μέσα από την ανάγνωση  δημιουργείς μια κοινή ρουτίνα με το παιδί μέσω της οποίας περνάς στο παιδί αρχές, αξίες και ιδανικά με τρόπο πιο ζωντανό και ευχάριστο από μια μεγάλη συζήτηση ή ένα «κήρυγμα» περί δικαιοσύνης, ευγένειας κ.λπ.

Πώς να χτίσεις μια ρουτίνα ανάγνωσης με το παιδί σου

Η επιλογή του βιβλίου

Η επιλογή του βιβλίου που θα διαβάσετε μαζί με το παιδί ή αργότερα που θα διαβάσει μόνο του είναι ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της συνήθειας της ανάγνωσης.

Μπορείς να επισκεφθείς μαζί με το παιδί ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη, για να αγοράσετε ή να δανειστείτε κάποιο βιβλίο.

Η επιλογή γίνεται αφού λάβεις υπόψη την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αλλά και αφού θα συζητήσεις μαζί του για την εμφάνιση του βιβλίου, το εξώφυλλό του, τον τίτλο του, την εικονογράφηση.

Αν υπάρχει μια μικρή περίληψη στο οπισθόφυλλο διαβάστε την και μετά αποφασίστε μαζί.

Τώρα μπορείς να ανταλλάξεις τα βιβλία που έχετε ήδη αγαπήσει με το παιδί με καινούργια για να συνεχίσετε το ταξίδι της ανάγνωσης μέσω της Swaplanet!

Ρίξε μια ματιά στην τεράστια ποικιλία βιβλίων της Swaplanet εδώ!

Διάβασε μαζί με το παιδί

Καθίστε κάπου αναπαυτικά και ήσυχα σ’ ένα χαλάκι, στη βεράντα, στο τζάκι αν είναι χειμώνας, στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθεί κ.α.

Παίξε με το ύφος και τον τόνο της φωνής σου και διοχέτευσε στην ανάγνωσή σου όλη την αγάπη που τρέφεις για το παιδί σου.

Η ανάγνωση του βιβλίου μπορεί να συνοδεύεται με κάτι που θα ενισχύσει την αίσθηση της θαλπωρής και της χαλάρωσης, όπως το γάλα του ή ένα ποτήρι ζεστή σοκολάτα.

Μετά την ανάγνωση

Δώσε ερεθίσματα στο παιδί παρέχοντας πολλές ευκαιρίες για συζήτηση του περιεχομένου του βιβλίου.

Μπορείς να εμπλουτίσεις την απλή ανάγνωση του κειμένου με ερωτήσεις κατανόησης της πλοκής.

Συζήτησε με το παιδί σου ρωτώντας το τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε, ποιος ήρωας του έκανε εντύπωση κ.α. Ακόμη ζήτησέ του να εντοπίσει κάποιες φράσεις κλειδιά από το κείμενο.

Τέλος, μπορείτε να αναπαραστήσετε σε μικρά σκετσάκια τα αγαπημένα του σημεία της ιστορίας, να σκεφτείτε πώς θα συνέχιζε η ζωή των ηρώων αν το τέλος δεν ήταν αυτό που αναγραφόταν στο βιβλίο, να παίξετε παιχνίδια με τις καινούριες λέξεις που έμαθε κ.α. Οι επιλογές είναι τόσο αχανείς όσο και η φαντασία σας!

Στη Swaplanet θα βρεις βιβλία για όλες τις ηλικίες παραμύθια, διαδραστικά, κόμικς, μυθολογία, λογοτεχνικά, ξενόγλωσσα.

Βιβλία για παιδιά που ζουν την ιστορία τους και γράφουν ιστορία συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός υγιέστερου πλανήτη!

Καλή ανάγνωση!

Δες τα ρουχαλάκια!

Πώς σου φάνηκε το άρθρο μας;

Ποιές είναι οι σκέψεις σου διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο; Εάν θέλεις να τις μοιραστείς με εμάς και την υπόλοιπη κοινότητά μας άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω.

Παιδί και ανάγνωση βιβλίων

Αφήστε ένα σχόλιο

3 σχόλια

1 επί 2023,10,11

1

1 επί 2023,10,11

1

Ζωή επί 2023,03,30

Πολυ καλο. Παντα χρειαζεται να εμπλουτιζουμαι την φαντασια τους.
Μπραβο.