Τα διαφορετικά πρόσωπα της αγάπης και πώς να τα ανακαλύψεις

‘Υπάρχει πολλών ειδών αγάπη σε αυτόν τον κόσμο, αλλά ποτέ η ίδια αγάπη δύο φορές’, είπε ο F. Scott Fitzgerald.

Στη διάρκεια της ζωής σου έχεις σίγουρα βιώσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες αγάπης. Αυτή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αφιέρωσε λίγο χρόνο να επαναπροσδιορίσεις τι είναι αγάπη για σένα και γιόρτασε τους εμφανείς και αφανείς Βαλεντίνους της ζωής σου.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: η γιορτή της αγάπης.

Λουλούδια, σοκολάτες, ρομαντικές έξοδοι και δώρα για τον/την σύντροφο ή το ερωτικό σου ενδιαφέρον. Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι κοινωνικής αποτύπωσης της αγάπης την ημέρα αυτή. Και ας είμαστε ειλικρινείς, όλους μας έχει απασχολήσει αυτή η προσδοκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε σχεδιάζουμε λεπτομερώς πώς μπορούμε να παρέχουμε και εμείς αυτή την εμπειρία στο άτομο που μας ενδιαφέρει, είτε αισθανόμαστε άσχημα ή μειονεκτικά επειδή δεν λάβαμε αυτό το ‘ρομαντικό πακέτο’, κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε επιτρέψει στην εμπορευματοποίηση να υπαγορεύσει πόσο ‘αγαπητοί/ες’ νιώθουμε και τι ρόλο παίζει η αγάπη στη ζωή μας.

Στην εποχή μας, η λέξη ‘αγάπη’ τείνει να συνδέεται λανθασμένα αποκλειστικά με τη ρομαντική της εκδοχή και πιο συγκεκριμένα αυτή που απεικονίζεται στις κομεντί και στα παραμύθια. Από τον ‘πρίγκιπα του παραμυθιού’, που ως δια μαγείας απαλλάσσει την κεντρική ηρωίδα από όλες τις κακοτοπιές, μέχρι το πιο σύγχρονο αφήγημα ‘κορίτσι γνωρίζει αγόρι’, ερωτεύονται, κάνουν οικογένεια και ζουν μια χαρούμενη και ατάραχη ζωή, τα παραπάνω ‘πρότυπα’ εμποδίζουν την ολιστική θέαση του τι είναι αγάπη, καθώς μας ωθούν στο να ταυτίζουμε την αγάπη με την αγάπη των άλλων παραβλέποντας ότι η αγάπη είναι πρωτίστως ατομική υπόθεση. Δική μας.

Αγαπώ θα πει εγώ με αγαπώ. Εγώ με νοιάζομαι. Εγώ με φροντίζω. Εγώ μου δίνω. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργώ αγάπη. Την οποία μου επιτρέπω να την λαμβάνω, να την απορροφώ, να την απολαμβάνω και τελικά να μπορώ να την δώσω και παρακάτω σε άλλους ανθρώπους έξω από εμένα.

Ακόμη, καλλιεργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να μοιάζει η αγάπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό να εκφράζουμε την αγάπη μας με ένταση και έμπρακτες χειρονομίες, ούτε όμως ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τον πήχη σε τέτοιο βαθμό που να υποβιβάζονται οι ανάγκες μας, οι επιθυμίες μας και τα όνειρά μας για την αγάπη-ή ακόμη και για την απλή δυνατότητα αυτής.

Η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα, συναντάται σε πολλές εκφάνσεις και εκφράζεται με τρόπους τόσο μοναδικούς όσο και τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή τη μυσταγωγία.

Συνεπώς, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά οι μέρες πριν και μετά, είναι η ιδανική ευκαιρία για να γιορτάσεις τόσο τον πομπό (εσένα) όσο και τον δέκτη της αγάπης, ο οποίος ποικίλει από τους φίλους (φιλική αγάπη), το σύντροφό σου (ρομαντική αγάπη), τα παιδιά σου (γονεϊκή αγάπη), το περιβάλλον (αγάπη για τη φύση), τα ζωάκια σου (αγάπη για τα ζώα), μέχρι τον ίδιο σου τον εαυτό (αυτοαγάπη).

L-O-V-E (4 τρόποι για να εξασκείς καθημερινά την αγάπη)

L – LISTEN (ΑΚΟΥ)

Η ενεργητική ακρόαση είναι ένας από τους πιο άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους για να δείξεις σε κάποιον το ενδιαφέρον σου. Έχεις σίγουρα ακούσει ή αισθανθεί την ανάγκη να πεις «Θέλω απλώς να νιώσω ότι με ακούνε» οπότε δεν έχεις παρά να προσφέρεις αυτή την πολύτιμη εμπειρία στο αγαπημένο σου πρόσωπο. Αφιέρωσε χρόνο για να συντονιστείς πραγματικά με αυτό που λέει αυτό το άτομο με απερίσπαστη προσοχή, ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Μπορείς να μεταδώσεις το πόσο συντονισμένος/η είσαι μέσω της γλώσσας του σώματος, της οπτικής επαφής, της παράφρασης των όσων ακούς, των ερωτήσεων και της χρήσης σύντομων λεκτικών επιβεβαιώσεων, όπως «καταλαβαίνω». Το να αισθάνεσαι ότι κάποιος σε ακούει και σε καταλαβαίνει αυξάνει την εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη είναι ο πυρήνας κάθε θετικής και ουσιαστικής σχέσης.

Αντίστοιχα, άκου τι έχει να σου πει το σώμα σου. Αυτός είναι ένας απλός αλλά συχνά δύσκολος τρόπος για να δείξεις λίγη αγάπη στον ίδιο σου τον εαυτό. Για παράδειγμα, το σώμα μας μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο ή ληθαργικό αλλά σπάνια επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επιβραδύνει λόγω του αυξημένου φόρτου ευθυνών της καθημερινότητας ή του φόβου ότι δεν θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα όταν αισθάνεσαι ότι το χρειάζεσαι.

Κοιμήσου λίγο παραπάνω αυτό το Σάββατο, ξεκίνα αυτό το χόμπι που τόσο καιρό θέλεις, ενημέρωσε τους συνεργάτες σου ότι μπορεί να χρειαστείς επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσεις μια εργασία ή αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς στο τέλος της ημέρας.

O – OPTIMIZE (ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ)

Δώσε προσοχή στο ΠΩΣ περνάς χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Επιδίωξε να κάνεις πλάνα που θα επιτρέψουν την ευχαρίστηση όλων-κατά το δυνατόν-καθώς και την επίτευξη ουσιαστικής επικοινωνίας. Αντί δηλαδή να περάσεις μια ολόκληρη μέρα με τους αγαπημένους σου, από την οποία το μισό χρόνο θα είστε στο κινητό, κανονίστε να κάνετε μαζί έναν μικρό περίπατο στη φύση ή σε ένα θεματικό πάρκο, ή κανονίστε να πάτε όλοι μαζί για φαγητό.

Το να περνάς ωφέλιμο χρόνο με τον εαυτό σου είναι εξίσου σημαντικό, ειδικά επειδή ο χρόνος αυτός είναι συχνά απίστευτα περιορισμένος. Δείξε λοιπόν επιπλέον αγάπη στον εαυτό σου, αφήνοντας λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα ή δραστηριότητες που σου αρέσουν. Αυτό θα σου επιτρέψει να βελτιστοποιήσεις αυτά τα μικρά παράθυρα χρόνου που μπορείς να περάσεις μόνος/η σου με τη συντροφιά του εαυτού σου.

V – VALIDATE (ΔΩΣΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ)

Εξέφρασε στους αγαπημένους σου ότι καταλαβαίνεις τα συναισθήματά τους, επιβεβαίωσε ότι κάνουν καλή δουλειά σε κάτι ή αναγνώρισε ότι κάτι είναι σημαντικό για αυτούς. Η υποστήριξη και η επιβεβαίωση των συναισθημάτων και των εμπειριών μας από τα άτομα που αγαπάμε είναι ανακουφιστική και μπορεί να μας δώσει πολλή δύναμη. Με
αυτή τη ‘μικρή’ και φαινομενικά ασήμαντη τακτική, μπορείς να προσφέρεις πολλά σε αυτούς που αγαπάς.

Μην ξεχνάς να δίνεις επιβεβαίωση στον εαυτό σου! Υπενθύμιζέ σου ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, ανεξάρτητως των περιστάσεων. Συνήθως είμαστε καλύτεροι στο να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και των πράξεων μας, παρά οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μας. Ήρθε η ώρα να στραφούμε σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση αναγνώρισης των πραγμάτων που επιθυμούμε να βελτιώσουμε πάνω μας, επαινώντας τους εαυτούς μας για τη σκληρή δουλειά που καταβάλλουμε.

Ε - EXPLORE (ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ)

Εξερεύνησε κάτι καινούργιο και διαφορετικό, είτε μόνος/η σου είτε με αυτούς που σε ενδιαφέρουν. Επισκέψου ένα νέο μέρος, ασχολήσου με μια νέα δραστηριότητα, δοκίμασε μια νέα κουζίνα ή παρακολούθησε μια νέα παράσταση. Η εξερεύνηση νέων πραγμάτων προσφέρει σε εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα μια τέλεια ευκαιρία να μοιραστείτε μια νέα συνθήκη, να απολαύσετε κάτι μαζί και να δημιουργήσετε αναμνήσεις.

Οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν μικρές προτάσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις μεγάλες αλλαγές στη σχέση σου με τον εαυτό σου και στη σύνδεση με τους γύρω σου. Μην ξεχνάς όμως ότι η αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα αλλά και μια ικανότητα, που μαθαίνεται και εξελίσσεται όσο ζούμε.

Όπως είπε η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, ‘η αγάπη είναι το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας’. Αυτό που μας οδηγεί στην ενσυναίσθηση και στην προσφορά, μας μαθαίνει να χαιρόμαστε το κάθε τι, να μη φοβόμαστε να δείξουμε τα συναισθήματά μας, να αναζητούμε την σύνδεση,
την αλήθεια και το δίκιο.

Δες τα ρουχαλάκια!