Πώς να μετατρέψετε τη Black Friday σε Green Friday

Black Friday: Φρενίτιδα υπερκατανάλωσης και περιβαλλοντικής καταστροφής

Η Black Friday, η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, έχει γίνει συνώνυμο των ξέφρενων αγορών και των μαζικών εκπτώσεων. Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης δελεαστικών προσφορών, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του ετήσιου εμπορικού γεγονότος δεν είναι αμελητέες.

Το περιβαλλοντικό κόστος της Black Friday

Η παραγωγή, η μεταφορά και η αποκομιδή όλων των αγαθών που αγοράζονται κατά τη διάρκεια των προσφορών της Black Friday παράγουν σημαντική ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αγορών γίνεται παρορμητικά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά σε χωματερές ή αποτεφρωτήρες μετά από σύντομη διάρκεια ζωής.

Η γοητεία των εκπτώσεων και των παρορμητικών αγορών

Οι έμποροι λιανικής βασίζονται στην ψυχολογία της έλλειψης και του επείγοντος για να αυξήσουν τις πωλήσεις στη διάρκεια του Black Friday. Το περιορισμένο χρονικό όριο των εκπτώσεων δημιουργεί μια αίσθηση βιασύνης, ωθώντας τους καταναλωτές να λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις χωρίς να εξετάζουν προσεκτικά αν πραγματικά χρειάζονται τα είδη που αγοράζουν.

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες της Black Friday και να την μετατρέψετε σε Green Friday

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες της Black Friday και να την μετατρέψετε σε Green Friday

Για να μην πέσετε θύμα των πειρασμών της Black Friday και να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:

 

Κάντε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε πραγματικά πριν
την ημέρα της BlackFriday. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές.

Αναρωτηθείτε αν χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν πριν το αγοράσετε. Σκεφτείτε αν έχετε ήδη κάτι που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό ή αν μπορείτε αντ' αυτού να δανειστείτε ή να νοικιάσετε το προϊόν που χρειάζεστε.

Ορίστε ένα προϋπολογισμό (budget) και τηρήστε τον. Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό των εκπτώσεων να επηρεάσει το οικονομικό σας πλάνο.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μεταχειρισμένα αντικείμενα αντί για καινούργια. Αυτό θα μειώσει τη ζήτηση για νέα προϊόντα και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υπαρχόντων αγαθών.

Συμβουλές για την αξιολόγηση των αναγκών σας

Συμβουλές για την αξιολόγηση των αναγκών σας

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αν χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν. Κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Θα μου επιφέρει αυτό το προιόν μακροπρόθεσμη αξία και χαρά;

Μήπως έχω ήδη κάτι που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό;

Μπορώ να δανειστώ ή να νοικιάσω το αντικείμενο αντί να το αγοράσω;

Είναι αυτό το αντικείμενο κάτι που ήθελα εδώ και καιρό ή απλά μια φευγαλέα παρόρμηση;

Με την προσεκτική εξέταση των αναγκών σας και την υιοθέτηση μιας πιο συνειδητής στάσης απέναντι στον καταναλωτισμό, μπορείτε να απαλαγείτε από τη φρενίτιδα της Black Friday και να κάνετε επιλογές που είναι πιο φιλικές τόσο προς το πορτοφόλι σας όσο και προς τον πλανήτη.


Θυμηθείτε, η πραγματική ικανοποίηση πηγάζει από τη συνειδητή κατανάλωση και όχι από τη συσσώρευση υλικών αγαθών.

Αγορές από δεύτερο χέρι: Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση

Οι αγορές από δεύτερο χέρι αποτελούν μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική, σε αντίθεση με τον υπερκαταναλωτισμό του Black Friday.

Αγοράζοντας μεταχειρισμένα αντικείμενα, μειώνετε τη ζήτηση για νέα προϊόντα, εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους και ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα.

Επιπλέον, οι αγορές από δεύτερο χέρι συχνά σας επιτρέπουν να βρείτε μοναδικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα στο ένα τέταρτο του κόστους των καινούργιων.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές λύσεις για όλα όσα χρειάζεστε, όπως διαδικτυακά second-hand καταστήματα και ιστοσελίδες αγγελιών.

Τέλος, μπορείτε φυσικά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Swaplanet για να προμηθευτείτε τα ρούχα, τα παπούτσια και τα βιβλία των παιδιών σας!

Δες όλα τα όμορφα ρουχαλάκια μας