5+1 Ιδέες για να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου στις διακοπές

5+1 Ιδέες για να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου στις διακοπές

5+1 Ιδέες για να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου στις διακοπές

Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ! Το ίδιο και οι σχολικές διακοπές που περιμένουν πώς και πώς οι μικροί μας φίλοι. Διακοπές σημαίνει ξεκούραση και ξεγνοιασιά. Συχνά όμως σημαίνει και χαμός στο σπίτι, βαρεμάρα και γκρίνια…Πώς μπορείς να απασχολήσεις τα παιδιά ευχάριστα και δημιουργικά όταν θέλεις να αποφύγεις τηλεόραση, ηλεκτρονικά και οθόνες;

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι η βαρεμάρα- η “άσκοπη” περιήγηση στο χώρο και το χρόνο-δεν είναι από μόνη της κακή, ούτε για εμάς ούτε για τα παιδιά μας. Κάθε άλλο μάλιστα. Από μικρή ηλικία έχουμε συνηθίσει να απασχολούμε και να απασχολούμαστε συνέχεια. Ο ελεύθερος ανοργάνωτος χρόνος προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τους κόσμο, που είναι η αφετηρία της δημιουργικότητας. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν αυτά που τους αρέσουν περισσότερο και θα μάθουν να πειραματίζονται, να εφευρίσκουν, να δημιουργούν και, το πιο σημαντικό, να είναι ανεξάρτητα και να περνούν καλά στη δική τους συντροφιά.

Για τις στιγμές όμως που χρειάζονται λίγη έμπνευση και καθοδήγηση, η ομάδα της Swaplanet συγκέντρωσε 5+1 ιδέες που θα τα καταπλήξουν και θα χαρίσουν μοναδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις σε όλη την οικογένεια!

1. Το διάβασμα…αλλιώς

Όλους μας έχουν κατά καιρούς “στοιχειώσει” εκείνα τα βιβλία δημιουργικής απασχόλησης-προετοιμασίας από τη μία τάξη στην άλλη. Σίγουρα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να αφομοιώσουν τις γνώσεις που έχουν ήδη αποκτήσει αλλά και να κατακτήσουν νέες γνώσεις. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μέσα από δραστηριότητες που κάνουν τη μάθηση να μοιάζει με παιχνίδι! Ανάλογα με την ηλικία, μπορείς να το παροτρύνεις να κάνετε μαζί ή με τα αδέρφια του αγώνες παζλ, να διαβάζει παραμύθια φωναχτά ή να προσεγγίζει τις διάφορες μαθησιακές δεξιότητες αισθητηριακά, όπως στην παρακάτω φωτογραφία που το παιδάκι μαθαίνει να γράφει σχηματίζοντας τα γράμματα σε ένα μπολ με ζάχαρη. Ακόμη, μπορείς να του εμφυσήσεις έμπρακτα την αγάπη για το διάβασμα αλλά και την κυκλική οικονομία κάνοντας μια επίσκεψη στην κοντινή δανειστική σας βιβλιοθήκη.

2. Ένας κήπος στο μπαλκόνι

Είτε διαθέτεις κήπο είτε απλά δύο γλάστρες στο μπαλκόνι, φύτεψε μαζί με το παιδί φρέσκα λαχανικά ή λουλούδια και θέσε τα υπό την ευθύνη του. Η κηπουρική είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τα παιδιά να εξερευνήσουν όλες τους αισθήσεις. Έρχονται σε επαφή με διάφορες υφές, από το βρεγμένο ή το στεγνό χώμα, μέχρι τα χλωρά ή τα ξερά φύλλα, τους λείους ή τους χνουδωτούς καρπούς. Αντιλαμβάνονται διαφορετικές μυρωδιές, από το κομμένο γρασίδι και το υγρό χώμα μέχρι τα αρώματα των λουλουδιών. Και φυσικά δέχονται πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, χρώματα, σκιές, τον ήχο του αέρα, των πουλιών, του νερού. Σε γνωστικό επίπεδο τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν το βιολογικό κύκλο διάφορων οργανισμών (φυτά, έντομα, μικρά ζώα), τα καιρικά φαινόμενα αλλά και να αντιληφθούν τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών έχοντας χτίσει τα θεμέλια για να τα συμπεριλάβουν πιο εύκολα στη διατροφή τους.

3.Ο Ρατατούι σε νέες περιπέτειες!

Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού στην κουζίνα. Μέσα από τη μαγειρική θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, το συνεργατικό πνεύμα και την αυτοεκτίμησή τους ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν την αξία της τροφής, τη χαρά της προετοιμασίας και τη σπουδαιότητα του κάθε συστατικού-υλικού.

Όπως σε όλα τα «παιχνίδια» θα πρέπει να ορίσουμε κανόνες αλλά και να τολμήσουμε, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια, την ηλικία και τις δεξιότητες του παιδιού. Βάζουμε, λοιπόν, ποδιές και ξεκινάμε από εύκολες παρασκευές όπως το ζύμωμα ή οι φρουτένιες γρανίτες και τα υγιεινά παγωτά, όπως αυτό εδώ.

4. Φτιάξε εφημερίδα

Συνεννοήσου και με άλλους γονείς και πείτε στα παιδάκια σας να φτιάξουν μια καλοκαιρινή εφημερίδα μαζί με τους φίλους τους. Αφήστε τα να κάνουν τα δικά τους ρεπορτάζ, να φτιάξουν ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, να κολλήσουν φωτογραφίες και να ζωγραφίσουν τα δικά τους κόμικς.

5. Κατασκευές

Περισσότερες χειροτεχνίες, περισσότερο παιχνίδι! Όταν τα παιδιά δημιουργούν, όλες οι αισθήσεις τους συνεργάζονται μεταξύ τους. Έρχονται σε επαφή με διαφορετικά υλικά και μέσα από αυτό κατανοούν τις διαφορές τους. Μπορείς να βρεις πάρα πολλές ιδέες για όλες τις ηλικίες αλλά και τις μαθησιακές ανάγκες με λίγα ή καθόλου υλικά σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Pinerest. Ακόμη, μπορείς να πάρεις έμπνευση από την ομάδα της EggΠαίδευση, το eshop της προσχολικής αγωγής, όπου θα βρεις τόσο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και όσο και έτοιμα θεματικά βαλιτσάκια δραστηριοτήτων.

6. Ξεκαθαρίστε μαζί τη ντουλάπα του

Παρουσίασε το declutter σαν παιχνίδι και δίδαξε έμπρακτα στο παιδί σου τη σημασία του να αδειάζουμε το φυσικό και πνευματικό μας χώρο από πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, ώστε να αφήνουμε χώρο να έρθουν νέα πράγματα και εμπειρίες! Ζήτα του να σε βοηθήσει να κατανείμεις τα ρουχαλάκια του σε 3 στοίβες, η μία με αυτά που θα κρατήσει, η δεύτερη με αυτά που θα δωρίσει σε φίλους και συγγενείς και η τρίτη με αυτά που θα δοθούν για ανταλλαγή στη Swaplanet! Έπειτα γεμίστε μαζί την ανακυκλώσιμη πράσινη τσάντα της Swaplanet που μπορείς να προμηθευτείς δωρεάν εδώ και φτιάξτε ένα παραμύθι για τη δεύτερη ζωή που θα αποκτήσουν τα ρουχαλάκια όταν θα γνωρίσουν το επόμενο παιδάκι που θα τα φορέσει και θα τα αγαπήσει!


Βλέπουμε λοιπόν ότι με λίγη οργάνωση και πολλή φαντασία, μπορείς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί στο σπίτι, ενώ παράλληλα θα το βοηθήσεις να αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητες και να αναδείξει τα ταλέντα του μέσα από το παιχνίδι γεμίζοντας τις στιγμές του με τον πιο γόνιμο τρόπο!

Μην ξεχνάς όμως ότι το καλοκαίρι είναι η στιγμή να ρίξετε όλοι τους ρυθμούς σας και να περάσετε όμορφες στιγμές σαν οικογένεια.

Ας κάνουμε το φετινό καλοκαίρι αξέχαστο και δημιουργικό!

 

Πηγές άρθρου: https://www.aspaonline.gr/kalokairines-drastiriotites-paidia/

https://spirossoulis.com/teleioi-tropoi-gia-na-apasxolithoun-ta-paidia-dhmiourgika-to-kalokairi/

https://www.gardenguide.gr/kids-gardening/

https://allazoumesinithies.ab.gr/paidi/tips-ygieinis-diatrofis/pos-kai-giati-na-valoyme-ta-paidia-stin-koyzina/

Written by Swaplanet Team


Αφήστε ένα σχόλιο

SUBHEADING

Blog posts