Declutter September: Μήνας εκκαθάρισης - Μέρος Β

Στο πρώτο μέρος ολοκληρώσαμε τον οδηγό για τις πρώτες 17 μέρες του declutter challenge. 

Σειρά έχουν τώρα οι επόμενες μέρες.

Σεπτέμβριος 15, 2024

Ημέρα 18 - Ημέρα σακούλας

Για να ξεκινήσεις με κάτι εύκολο και αποτελεσματικό το δεύτερο μέρος του μήνα εκκαθάρισης, έχεις άλλη μία “μέρα σακούλας”. Αυτή τη φορά, βάλε μουσική και διάλεξε μία σακούλα σούπερ μάρκετ. Ο στόχος είναι όσο διαρκεί το τραγούδι να γεμίζεις τη σακούλα με πράγματα από όλα τα δωμάτια. Θυμήσου πως η σακούλα γεμίζει με ανακύκλωση, σκουπίδια ή αντικείμενα για δωρεά. Η διαλογή θα γίνει μετά, στόχος για την ώρα είναι να γεμίσεις την σακούλα.

Ημέρα 19 - Υλικά χειροτεχνίας και γραφική ύλη

Την 19η μέρα ξεκινάς με στυλό που δεν γράφουν, τετράδια που έχουν τελειώσει και κόλλες που μπορεί να έχουν στεγνώσει. Είναι μία μέρα που μπορείς την εκκαθάριση να την κάνεις μαζί με το παιδί αφού είναι η τέλεια ευκαιρία να ζωγραφίζετε και να δοκιμάσετε όλους τους μαρκαδόρους σας! Καθάρισε το γραφείο ή τα συρτάρια της κουζίνας που κρατάς όλα αυτά τα αντικείμενα και πιθανότατα σύντομα να έχεις ένα ολόκληρο συρτάρι άδειο. Μην βιαστείς να το γεμίσεις φυσικά!

Ημέρα 20 - Και άλλα χαρτιά

Σήμερα είναι μία απλή μέρα. Η κατηγορία είναι περιοδικά και φυλλάδια delivery. Πλέον ότι χρειαστείς το παραγγέλνεις online και αν χρειαστεί να καλέσεις τηλεφωνικώς μπορείς να βρεις ότι ψάχνεις με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ανακύκλωση λοιπόν και άλλο ένα συρτάρι δικό σου.

Ημέρα 21 - Παιδική ντουλάπα

Η άσκηση σήμερα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Όσο μικρότερο είναι τόσο περισσότερες κατηγορίες. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να δεις αν έχεις πάνες μικρότερο μέγεθος ξεχασμένες κάπου. Ή αν έχεις πολλά πανάκια αγκαλιάς στο συρτάρι ενώ το παιδάκι σου κοντεύει να γίνει 2 ετών. Είναι ώρα να τα αποχωριστείς. Στην συνέχεια, ξεκινάς από τις πιο εύκολες κατηγορίες ρούχα που έχουν μικρύνει αλλά παραμένουν σε καλή κατάσταση. Αυτά πάνε σε φίλους και στην Swaplanet ώστε να κερδίζεις εκπτώσεις όταν χρειαστείς νέα ρούχα. Στη συνέχεια, έχουμε την κατηγορία χαλασμένα. Εδώ μπορεί να ανηκουν μπλουζάκια με τρύπα ή παντελόνι με λιωμένο γόνατο. Πριν τα πετάξεις σκέψου αν μπορείς να τα μεταποιήσεις. Πάρα πολλά από τα ρούχα μας καταλήγουν σε χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον, ενώ θα μπορούσες για παράδειγμα να κόψεις τα τυπώματα από ένα χαλασμένο παντελόνι για να τα ράψεις πανω σε ένα αλλο και να το κρατήσεις για περισσότερο καιρό. Ακόμα μπορεί να φτιάξεις διάφορα αξεσουάρ από τα παιδικά ρουχαλάκια και να κρατήσεις τις αναμνήσεις για περισσότερο καιρό κοντά σου. Βρες και άλλες ιδέες στον οδηγό upcycling που είχαμε ετοιμάσει πριν καιρό. Προσπάθησε να μετακινείς τα ρούχα στα συρτάρια και την ντουλάπα ώστε να προλαβαίνει το παιδί να τα φοράει όλα και να μην ξεχνάς παντελονάκια κια μπλουζάκια στο βάθος. Επέμεινε να βάζει τα ρούχα του στα άπλυτα μόνο του όσο μεγαλώνει και να του γίνει συνήθεια ένας χώρος τακτοποιημένος και περιποιημένος, που θα του αφήνει ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι. Εφόσον βάζεις πλυντήριο μία με 2 φορές την εβδομάδα, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πολλά περισσότερα από 7 μπλουζάκια και 7 ρούχα για κάτω (δηλαδή παντελόνια, φόρμες, σορτσάκια, φούστες κ.ο.κ.)

Ημέρα 22 και 23 - Κουζίνα

Σειρά έχει η κουζίνα. Αυτή τη φορά θα ασχοληθείς με τα ποτήρια, πιάτα και κατσαρολικά. Αν έχεις ήδη ένα σετ πιάτων και ποτηριών που καλύπτει τις ανάγκες σου τότε απλά πάρε απόφαση να αποχωριστείς όλα τα πιάτα και ποτήρια που δεν ταιριάζουν ή είναι διαφημιστικά. Το ίδιο κάνε με τις κούπες σου. Ψάξε για ραγίσματα ή σπασίματα και δώσε στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου σου όσα δεν κρατήσεις. Τέλος, κάνε το ίδιο με τα σκεύη και τις κατσαρόλες. Σκέψου τι χρησιμοποιήσεις το τελευταίο τρίμηνο. Συνήθως αυτά είναι όλα όσα χρησιμοποιείς και τα υπόλοιπα μπορείς κάλλιστα να τα αποχωριστείς! Επιπλέον, είναι ευκαιρία να ξεφορτωθείς παλιές συσκευές που απλά πιάνουν χώρο. Αν δεν έχεις φίλους και γνωστούς να τα χρειάζονται, μπορείς να τα χαρίσεις στο κοινωνικό παντοπωλείο και αυτά.

Ημέρα 24 - Μπάνιο

Στο μπάνιο συνήθως αφήνουμε μισοάδεια μπουκάλια και συσκευασίες. Δες τι μπορείς να πετάξεις ή ποια να μεταφέρεις σε ένα μπουκάλι. Συγύρισε και καθάρισε το μπάνιο ώστε να έχεις ευκολότερη πρόσβαση σε όσα είναι σχεδόν άδεια και να χρησιμοποιείς αυτά πρώτα. Μην ξεχάσεις να πετάξεις ληγμένα αντηλιακά καθώς και δειγματα που δεν θυμάσαι από πότε τα έχεις!

Ημέρα 25 και 26 - Ηλεκτρονική εκκαθάριση

Εξίσου σημαντική είναι και η εκκαθάριση που θα κάνεις στον υπολογιστή και στο κινητό σου. Ξεκίνα με το κινητό και καθάρισε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς. Το υπόλοιπο της ημέρας αφιέρωσε το σε φωτογραφίες. Ξεκίνα από τις παλαιότερες και σιγά σιγά φτάσε στο σημερα. Ελπίζουμε να φτάσει μία μέρα αλλά είναι πιθανό να χρειαστείς και την επόμενη. Μετά κάνε το ίδιο με τον υπολογιστή. Ως τελευταία πινελιά, φρόντισε και στα δύο να έχεις back up σύστημα γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

Ημέρα 27 - Κάνε μία βόλτα στο σπίτι σου

Τώρα που έχεις ολοκληρώσει την εκκαθάριση, κάνε μία βόλτα στο σπίτι σαν να το βλέπεις για πρώτη φορά. Αναρωτήσου αν ο τρόπος που έχεις οργανώσει τα δωμάτια είναι ο πιο λειτουργικός ή θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι. Η δουλειά που έκανες τις προηγούμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αδειάσει συρτάρια, κουτιά και γωνιές που θα σου επιτρέψουν να δεις τον χώρο με άλλο μάτι. Για παράδειγμα, μία ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείς σπάνια μπορεί τώρα να χωράει σε κάποιο ντουλάπι από το να πιάνει χώρο πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Σκέψου εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης που σε βολεύουν περισσότερο και εμπνεύσου από το ίδιο σου το σπίτι!

Ημέρα 28 - Ημέρα γενικής καθαριότητας

Ευκαιρία να καθαρίσεις το νέο, ανάλαφρο σπίτι σου. Η καθαριότητα σε ένα χώρο τακτοποιημένο, με λιγότερα αντικείμενα είναι πάντα πιο γρήγορη - ίσως ακόμα και ευχάριστη. 

Ημέρα 29 - Εκκαθάριση παντού

Αυτή είναι η μικρή υπενθύμιση που χρειάζεσαι να κάνεις declutter στο μυαλό σου. Ξεκίνα διαλογισμό με κάποιο app ή με κάποιο οnline video. Αν δεν σου ταιριάζει αυτή η πρακτική απλά κλείσε τα μάτια σου για λίγα λεπτά και πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Άμεσο declutter σκέψης! 

Ημέρα 30 - Τα κατάφερες

Πριν κοιμηθείς απλά αφιέρωσε 5 λεπτά σε ένα γρήγορο συμμάζεμα. Τακτοποίησε ό,τι δεν είναι στην θέση του και μάθε το ίδιο στο παιδί σου. Μια μικρή καθημερινή συνήθεια κάνει τεράστια διαφορά. Απόλαυσε το! 

Στείλε και κέρδισε!

Στείλε ρούχα, παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια δωρεάν, και θα λάβεις την πίστωσή σου εντός λίγων ημερών.