Declutter με τα παιδιά - Ανοιξιάτικο Ξεκαθάρισμα στην παιδική ντουλάπα

Η ώρα για το ανοιξιάτικο ξεκαθάρισμα της ντουλάπας έφτασε! Είτε ήρθε η ώρα να κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα είτε απλώς η παιδική ντουλάπα ασφυκτιά από παιδικά ρουχαλάκια που είναι μεν γλυκά αλλά όχι πια χρηστικά, αντί να αναβάλλεις το αναπόφευκτο, βάλε την αγαπημένη σου playlist να παίζει και οργάνωσε την παιδική γκαρνταρόμπα, απαλλάσσοντάς την από τα ρούχα που δεν εξυπηρετούν πια την ηλικία και τον τρόπο ζωής των παιδιών σου.

 Παρακάτω θα βρεις χρήσιμα tips που θα κάνουν το declutter με τα παιδιά παιχνίδι!

Πάμε λοιπόν! Κεφάλαιο Παιδική Ντουλάπα

1. Ξεκίνα το ξεκαθάρισμα χωρίζοντας τα παιδικά ρούχα και τα βρεφικά ρούχα σε 3 στοίβες:

μία με τα ρούχα που θα κρατήσεις, μία με τα ρούχα που θα ανταλλάξεις ή θα δωρίσεις και μία με τα ρούχα που είναι τόσο φθαρμένα ή ταλαιπωρημένα που θα χρειαστεί να πεταχτούν στον κόκκινο κάδο της γειτονιάς σου.

Εάν υπάρχουν κάποια μεταχειρισμένα ρούχα που θέλεις να αποθηκεύσεις για μελλοντικά παιδιά, τοποθέτησέ τα σε κούτες ανά εποχή και ηλικία ώστε να είναι εύκολο να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις όταν τα χρειαστείς!

Θυμήσου ότι όσο συναισθηματικά δεμένος/η και αν είσαι με ορισμένα παιδικά και βρεφικά ρούχα, ό,τι δεν κάνει πια στο παιδί σου, δεν εξυπηρετεί πλέον την καθημερινότητά του ή είναι υπερβολικά φθαρμένο δεν έχει καμία θέση στην ντουλάπα του.

Μπορεί τώρα το ξεκαθάρισμα να σου φαίνεται βουνό αλλά μόλις θα δεις την παιδική ντουλάπα τακτοποιημένη και καθαρή, θα νιώσεις σαν να έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω σου!

Bonus κίνητρο: λιγότερα περιττά ρούχα, λιγότερη μπουγάδα :)

2. Αντάλλαξε τα ρούχα του παιδιού σου που δεν του κάνουν ή δεν του χρειάζονται πια μέσω της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα Swaplanet!

Χρησιμοποίησε το κουτί ή την δωρεάν τσάντα της Swaplanet για να στείλεις τα παιδικά ρουχαλάκια που δεν χρειάζεσαι πια και κέρδισε πίστωση σε Πλανήτες για να κάνεις τις μελλοντικές σου αγορές οικολογικά και οικονομικά. Ένας Πλανήτης ισούται με ένα ευρώ(€).

Έτσι, η αγαπημένη του κόκκινη μπλούζα που δεν του κάνει πια, τα παπουτσάκια με τα οποία έκανε τα πρώτα του βήματα ακόμη και εκείνη η στολή Ζορό που πλέον δεν του αρέσει αλλά είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να λάβουν δεύτερη ζωή κάνοντας κάποιο άλλο παιδάκι χαρούμενο μέσω της Swaplanet!

3. Συμπερίλαβε τα παιδιά στη διαδικασία αποδίδοντάς τους ‘καθήκοντα’ ανάλογα με την ηλικία τους.

«Το να διατηρούμε τις δουλειές που αναθέτουμε στα παιδιά κατάλληλες για την ηλικία τους είναι πολύ σημαντικό», λέει η Lena Suarez-Angelino, κλινική κοινωνική λειτουργός και προπονήτρια διαισθητικής ενδυνάμωσης(intuitive empowerment).

«Δεν θέλoυμε το ζητούμενο να είναι τόσο απαιτητικό ώστε το παιδί να εγκαταλείψει γρήγορα, να απογοητευτεί ή να θυμώσει.»

Για παράδειγμα, τα παιδιά από 2 ετών μπορούν να βοηθούν με την ταξινόμηση. Η ταξινόμηση όχι μόνο καλλιεργεί τις μαθηματικές τους δεξιότητες και τα βοηθά να αναγνωρίσουν τα χρώματα, αλλά και μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε παιχνίδι.

Ζήτα από το παιδί να ταξινομήσει τις κάλτσες ή τις πιτζάμες ανά χρώμα ή μέλος της οικογένειας καθώς ξεκαθαρίζεις τις ντουλάπες ή διπλώνεις τη μπουγάδα.

4. Παρατήρησε τις συνήθειες των παιδιών σου για να καταλάβεις τις προτιμήσεις τους

και να τις λάβεις υπόψη κατά το ξεκαθάρισμα των ήδη υπαρχόντων ρούχων αλλά και την αγορά νέων!

Αρχικά, ρίξε μια ματιά στα παιδικά ρούχα στο καλάθι της μπουγάδας και προσπάθησε να εντοπίσεις κάποιο πιθανό κοινό μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, παρατηρείς πολλές ελαστικές βερμούδες ή ζακέτες με αυτοκινητάκια;

Συζήτησε το με το παιδί και ίσως μάθεις κάτι νέο που θα σε εκπλήξει. Μπορείς π.χ. να το ρωτήσεις: ‘Παρατήρησα ότι αυτή τη βδομάδα φόραγες συχνά ζακέτες με αυτοκινητάκια. Σου αρέσουν πολύ τα αυτοκινητάκια στα ρούχα σου;’

Μπορεί το παιδί να επιβεβαιώσει την παρατήρησή σου (π.χ. Ναι! Τα αυτοκινητάκια είναι τα καλύτερα!) ή να σου πει κάτι καινούριο για αυτό (π.χ. Α δεν το πρόσεξα απλά μου άρεσε που ήταν πιο φαρδιές).

5. Δίπλωσε αλά Marie Kondo

Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές αναδιοργάνωσης της παιδικής ντουλάπας είναι το δίπλωμα με τη μέθοδο Marie Kondo.

Ακόμη και αν δεν ασπάζεσαι τη φιλοσοφία ζωής της, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την πρακτική για να οργανώσεις τα πάντα, από τα παιδικά παντελόνια μέχρι τα βρεφικά φορμάκια.

Η μέθοδός αυτή σου επιτρέπει να βλέπεις τα πάντα στα συρτάρια, και όχι να κάνεις απλά στοίβες με αποτέλεσμα να ξεχνάς την ύπαρξη πολλών παιδικών ρούχων και εν τέλει να μην φοριούνται ποτέ!

Με αυτό τον τρόπο, είναι ευκολότερο και για το ίδιο το παιδί να ξέρει τι ρούχα έχει στη ντουλάπα του και να μπορεί να διαλέγει μόνο του τα σύνολά του-πάντα σε συνεννόηση με εσένα-, πράγμα που το κάνει να νιώθει ικανό και αυτόνομο.

Μπορείς να δεις περισσότερο για τη μέθοδο KonMari στα παιδικά ρούχα εδώ.

6. Επέκτεινε τη ζωή των ρούχων που ήδη έχει το παιδί σου.

Ξέρεις πόσο μεγάλοι φαν είμαστε όταν πρόκειται για δημιουργική επαναχρησιμοποίηση και επέκταση της ζωής των κομματιών που είναι ήδη κρεμασμένα στη ντουλάπα.

Σίγουρα τα παιδικά ρούχα και τα βρεφικά ρούχα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτά των ενηλίκων καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται με ταχύτητα φωτός.

Παρόλα αυτά αξίζει να τα φροντίζεις όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείς για να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου.

Έτσι, και το παιδί σου θα τα χαρεί στο μέγιστο και θα μπορείς να τα ανταλλάξεις ή να τα χαρίσεις σε δεύτερο χρόνο.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να αντικαταστήσεις τα κουμπιά και τα φερμουάρ, μέχρι το να αποφεύγεις τα συχνά πλυσίματα στα ευαίσθητα υφάσματα. Τα παιδικά ρουχαλάκια θα σε ευχαριστούν για αυτό.

Δες τα ρουχαλάκια!