Blog posts

Green is the New Black: Το κίνημα της “Πράσινης Παρασκευής” και γιατί σε αφορά!

Διανύουμε την περίοδο της φετινής “Black Friday”, την ημέρα δηλαδή που οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μεγάλη ποικιλία από προϊόντα σε ιδιαίτερα ελκυστικές εκπτώσεις και τιμές. Για κάποιους αυτή η μέρα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να αποκτήσουν όλα όσα έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό στο μικρότερο δυνατό κόστος. Για άλλους όμως, η “Μαύρη Παρασκευή” έχει συνδεθεί στενά με τον άκρατο καταναλωτισμό- και τον αρνητικό αντίκτυπο όλης αυτής της κουλτούρας αγορών στο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε και η “Πράσινη Παρασκευή”, μια πιο βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική αντιπρόταση στη Μαύρη Παρασκευή.

Σε αυτό άρθρο η ομάδα της Swaplanet συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να “πρασινίσεις” όχι μόνο τις Παρασκευές σου, αλλά και τις καθημερινές καταναλωτικές σου συνήθειες.

Τι είναι η Πράσινη Παρασκευή;

Η Πράσινη Παρασκευή ή αλλιώς Green Friday συχνά συναντάται ως “αντίλογος” στη Μαύρη Παρασκευή και γεννήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των αγοραστικών μας συνηθειών. Η πραγματική αφετηρία της είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς παρόλα αυτά η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τη Buy Nothing Day (Ημέρα Μηδενικών Αγορών), μια παράδοση που ξεκίνησε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο κύριος στόχος της Πράσινης Παρασκευής είναι να βάλει τους καταναλωτές να αναλογιστούν τι και γιατί αγοράζουν. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, ενθαρρύνεται η “αργή”, συνειδητή και βιώσιμη κατανάλωση και η πραγματοποίηση των απαραίτητων αγορών από μικρές επιχειρήσεις, που στηρίζουν και είναι διαφανείς σχετικά με ζητήματα ανακύκλωσης και βιωσιμότητας, όπως για παράδειγμα ένα συνοικιακό κατάστημα με δεύτερο χέρι ρούχα ή κάποια πλατφόρμα όπως η Swaplanet. Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη νοοτροπία των αγορών μέχρι τελικής πτώσης που πρεσβεύει η Μαύρη Παρασκευή.

Καλό θα ήταν, δηλαδή, να αποφύγουμε βεβιασμένες αγορές που δεν χρειαζόμαστε  μόνο και μόνο επειδή όλα είναι τόσο φθηνά καθώς συνήθως αγοράζουμε πολλά πράγματα που δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη, τα
οποία όχι μόνο καταλήγουν να σκονίζονται στα πατάρια και τις ντουλάπες αλλά έχουν αρνητικές επιδράσεις και στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο εναλλακτικός τρόπος αγορών φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του Πλανήτη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού πολλών καταναλωτών.

 

Είναι όμως στα αλήθεια τόσο επιβλαβής η Μαύρη Παρασκευή;

Σύμφωνα με την EcoCart, η Black Friday 2020 ήταν η πιο ρυπογόνος «γιορτή» της χρονιάς. Συγκεκριμένα, το 2020 οι καταναλωτές ξόδεψαν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές μέσω Διαδικτύου, δηλαδή 20% περισσότερο σε σχέση με το 2019. Η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σημαίνει σπατάλη περισσότερων ορυκτών καυσίμων και έκλυση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή και αποστολή των προϊόντων που αγοράστηκαν την Μαύρη Παρασκευή σε όλο τον κόσμο.

 Η Black Friday δεν είναι όμως μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Ακόμη, η ημέρα αυτή τροφοδοτεί τον χωρίς όρια καταναλωτισμό και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν σε πράγματα που δεν χρειάζονται. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Leeds, η Black Friday χρησιμοποιεί τακτικές “τεχνητής έλλειψης” για να ενθαρρύνει τους αγοραστές να κάνουν παρορμητικές αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ψυχολογία των πωλήσεων υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ένα αντικείμενο σε έκπτωση ως
“ευκαιρία” ή ακόμη και προϊόν υψηλότερης αξίας! Η Black Friday παίζει επίσης επενδύει στην σπανιότητα αυτής της γιορτής/επετείου. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι οι εξευτελιστικές αυτές εκπτωτικές τιμές δεν θα εμφανιστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, αν και η έρευνα απέδειξε ότι πολλές εκπτώσεις της μέρας εκείνης συμβαδίζουν με παρόμοιες εκπτώσεις που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνεπώς λίγες επιχειρήσεις προσφέρουν πραγματικά μοναδικές προσφορές για τη Μαύρη Παρασκευή, αλλά πολλές επωφελούνται από τη διαφημιστική εκστρατεία και τον καταναλωτικό υπερενθουσιασμό της ημέρας.

 Δεν είναι μόνο τα χρήματα που σπαταλούνται. Μια έκθεση από το think tank Green Alliance διαπίστωσε ότι το 80% των αγορών της Μαύρης Παρασκευής θα καταλήξει είτε σε χωματερή, είτε σε αποτέφρωση συχνά μετά από μια σύντομη διάρκεια ζωής, ειδικά σε περιπτώσεις εν γένει βραχύβιων προϊόντων όπως τα παιδικά ρούχα και τα
βρεφικά ρούχα.

 Η ακτιβιστική οργάνωση Fashion Revolution υποστηρίζει ότι η «κουλτούρα υπερεκπτώσεων» της Μαύρης Παρασκευής ενθαρρύνει τις εταιρείες να παράγουν μεγαλύτερο απόθεμα προϊόντων (ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν κάθε πιθανή πώληση) το οποίο θα αντικαταστήσουν γρήγορα ενόψει των εορταστικών συλλογών. Με
το πέρας της Μαύρης Παρασκευής οι εταιρείες γρήγορης μόδας συνήθως “ξεφορτώνονται” ό,τι δεν πουλήθηκε με μη βιώσιμους τρόπους, όπως η καύση του αποθέματος.

Πώς μπορείς και εσύ να συμμετάσχεις στην Πράσινη Παρασκευή;

Αγόρασε συνειδητά!

Φτιάξε μια λίστα με τις ανάγκες που έχεις εσύ και η οικογένειά σου και μείνε πιστός/ή σε αυτές τις αγορές.

Ακόμη και αν επιλέξεις να “ενδώσεις” σε κάποιες προσφορές της Μαύρης Παρασκευής, φρόντισε να μείνεις συγκεντρωμένος/η στα μαγαζιά που σε εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, αν το ψάχνεις για παιδικά ρούχα, επισκέψου στοχευμένα καταστήματαμε παιδικά και βρεφικά ρούχα και όχι καταστήματα με παιχνίδια, παιδικά έπιπλα
κτλ. Έτσι ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο να “υποκύψεις” σε αγορά ρώτα τον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

1. Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το προϊόν/υπηρεσία στην καθημερινότητά μου;

2. Με ποιόν τρόπο θα κάνει τη ζωή μου καλύτερη/ευκολότερη;

3. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά που θα βοηθήσουν στο να κρατήσει για πολύ καιρό;

4. Έχει κατασκευαστεί υπό ηθικές συνθήκες;

5. Ποιές είναι οι δεσμεύσεις της εταιρείας σχετικά με την ανακύκλωση και τη βιωσιμότητα;

- Προτίμησε μεταχειρισμένα προιόντα όπως δεύτερο χέρι παιδικά ρούχα. Μπορείς να δεις αναλυτικά τι κερδίζεις τόσο εσύ και το περιβάλλον ανταλλάσσοντας τα ρούχα του παιδιού σου μέσω της Swaplanet πατώντας εδώ:

Δες τα ρουχαλάκια!

Green is the New Black: Το κίνημα της “Πράσινης Παρασκευής” και γιατί σε αφορά

Αφήστε ένα σχόλιο