Plastic-free διακόσμηση για το Halloween

Οκτώβριος 14, 2024

Το Halloween είναι μια γιορτή που έχει τις ρίζες της σε αρχαίες κελτικές παραδόσεις, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως. Γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και την ημέρα αυτή, παιδιά (και συχνά και ενήλικες) μεταμφιέζονται σε διάφορους χαρακτήρες και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας γλυκά με τη γνωστή φράση "trick or treat". Αν και για πολλούς αποτελεί μια διασκεδαστική γιορτή, συχνά συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση, σπατάλη και χρήση προϊόντων που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσετε το Halloween με έναν πιο βιώσιμο και οικολογικό τρόπο.

Στολές Halloween

Κεντρικό ρόλο στο Halloween παίζουν φυσικά οι αποκριάτικες στολές και τα διάφορα πάρτυ που θα σας καλέσουν τον Οκτώβριο! Οι στολές και συγκεκριμένα η μεταμφίεση, εκτός από αγαπημένο έθιμο, έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να υποδυθούν διαφορετικούς ρόλους και χαρακτήρες της καθημερινότητας ή ακόμη και της φαντασίας τους, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργική τους σκέψη και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Τι συμβαίνει όμως με τις επιπτώσεις αυτών των κοστουμιών στο περιβάλλον; 

Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη σπατάλη υδάτινων πόρων της παγκόσμιας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας, αξίζει να σκεφτούμε δύο φορές πριν επενδύσουμε χρήματα και πρώτες ύλες σε μια αποκριάτικη ή Halloween στολή που θα φορεθεί ελάχιστα, και στην περίπτωση των κοστουμιών για παιδιά ίσως να μην τους κάνει καν τον επόμενο χρόνο! 

Πώς μπορείς λοιπόν να απολαύσεις στο έπακρο το έθιμο των μεταμφιέσεων με την οικογένειά σου μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα; Σου έχουμε την λύση, με μοναδικές DIY στολές με τα πιο απλά υλικά αλλά και ιδέες για ενοικίαση. Φυσικά, μπορείς να βρεις και υπέροχες στολές αλλά και μάσκες, σαν καινούργιες στην Swaplanet

Και μην ξεχάσεις, όταν τελειώσουν τα πάρτυ και ξέρεις πως του χρόνου η στολή δεν θα κάνει στο παιδάκι σου, στείλε την σε εμάς για να την βρει κάποιο άλλο μικρό πειραχτήρι του Halloween.

Halloween διακόσμηση

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μοιραστεί διασκεδαστικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια για το Halloween και το φθινόπωρο γενικότερα. Αυτή τη φορά θέλαμε να φέρουμε το έθιμο μέσα στο σπίτι και να μοιραστούμε οικολογικούς τρόπους να διακοσμήσεις το σπίτι, χωρίς να αγοράσεις κάτι καινούργιο και χωρίς επιπλέον πλαστικά! Zero-waste και plastic-free λοιπόν! 

1. Ρομαντικές κολοκύθες

Εύκολη και πρωτότυπη ιδέα για να διακοσμήσεις το σπίτι με τις αγαπημένες φθινοπωρινές κολοκύθες. Φυσικά μπορείς να φτιάξεις παραπάνω και θα είναι το τέλειο δώρο για φίλους. Με λίγη προσοχή μπορεί να αποτελέσει και υπέροχη δραστηριότητα με το παιδί το Σαββατοκύριακο.

Τι θα χρειαστείς

  • Κολοκύθες σε διάφορα μεγέθη, ιδανικά μικρές και μεσαίες
  • Κερί σόγιας σε flakes 
  • Κατσαρολάκι για μπεν μαρί και παγάκια
  • Φυτίλια, τουλάχιστον όσα και οι κολοκύθες σου. Αν επιχειρήσεις να φτιάξεις μεγάλη κολοκύθα τότε μπορείς να βάλεις δύο φυτίλια
  • Μερικά μανταλάκια ή ξυλάκια από σουβλάκι για να στερεώνεις το φυτίλι μέχρι να σκληρύνει το κερί
  • Προαιρετικά άρωμα για κερί
  • Κουτάλι και μαχαίρι

Εκτέλεση

  1. Πλύνε καλά τις κολοκύθες σου και άδειασε όλο το εσωτερικό τους όσο πιο καλά μπορείς χωρίς να τρυπήσεις την εξωτερική πλευρά. Φυσικά ότι αφαιρείς από την κολοκύθα θα το χρησιμοποιήσεις σε πεντανόστιμες φθινοπωρινές συνταγές.
  2. Όσο οι κολοκύθες στεγνώνουν φτιάξε το κερί σύμφωνα με τις οδηγίες, στο κατσαρολάκι σου. 
  3. Βάλε το φυτίλι στο κέντρο της κολοκύθας και γέμισε με το λιωμένο κερί σόγιας. Στερέωσε το φυτίλι είτε με μανταλάκι είτε με τα ξυλάκια. Άφησε το να στεγνώσει για αρκετή ώρα. 
  4. Μην ξεχάσεις να κόψεις το φυτίλι πριν το ανάψεις πρώτη φορά και να μας στείλεις φωτογραφίες όταν το φτιάξεις!

2. Trick or treat κολοκύθα

Διακόσμησε το σπίτι και ανέβασε το φοντάν σε άλλο λέβελ. 

Τι θα χρειαστείς

  • Μία μεγάλη κολοκύθα 
  • Μαύρο χρώμα
  • Κιμωλία 
  • Μαχαίρι και κουτάλι για το καθαρισμα

Εκτέλεση

  1. Πλύνε καλά την κολοκύθα σου και κάνε μία γενναία τρύπα στο μπροστινό μέρος.
  2. Καθάρισε καλά το εσωτερικό και άφησέ την να στεγνώσει. 
  3. Αφού έχει στεγνώσει βάψε την με το μαύρο χρώμα, μέσα και έξω.
  4. Γράψε με την κιμωλία take one με όσο πιο goth γράμματα μπορείς και γέμισε την με ότι έχεις σκοπό να κεράσεις τους τρομακτικούς επισκέπτες του trick or treat! 

3. Μάτια παντού

Creepy μάτια σε ότι μπορείς να φανταστείς

Τι θα χρειαστείς

Αυτοκόλλητα μάτια που έχει το παιδί σου ή μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Εκτέλεση

  1. Διάλεξε μαζί με τα παιδί που θα φτιάξετε τα μάτια και συγκεντρώστε τα.
  2. Ζωγράφισε ή κόλλησε τα μάτια παρέα. Σπείρε τον τρόμο με μάτια στα μήλα και τα πορτοκάλια στο καλάθι του πάγκου, στο μπρόκολο και φυσικά στην κολοκύθα.
  3. Ζωγράφισε τα ακόμα και στα ποτήρια αφού με το πλύσιμο το χρώμα θα βγει.

4. Νυχτερίδες παντού

Οι νυχτερίδες δεν είναι ποτέ αρκετές το Halloween! Αφού μάθεις να τις φτιάχνεις δεν θα σταματάς!

Τι θα χρειαστείς

  • Μαύρο ή σκούρο καφέ χαρτόνι
  • Μαρκαδοράκι λευκό ή κιμωλία

Εκτέλεση

  1. Δες στο βιντεάκι λεπτομέρειες για να φτιάξεις τις νυχτερίδες σου.
  2. Μπορείς να κάνεις μικρές τρυπούλες και να τις ενώσεις με μαύρη κλωστή για μία τρομακτική γιρλάντα.
  3. Να τις κολλήσεις έξω από την πόρτα σου, στο λαστιχάκι των μαλλιών (του παιδιού ή και το δικό σου), στα ρούχα ακόμα και στο Halloween αυτοκίνητό σου. 

Read More: https://www.hunker.com/13768097/diy-pumpkin-candles-tutorial/

5. Τρομακτικό στεφάνι

Γιατί να περιμένεις την άνοιξη για να κρεμάσεις στεφάνι στην πόρτα σου. Υποδέξου τους σκανταλιάρηδες επισκέπτες του trick or treat με ένα τρομακτικό στεφάνι φτιαγμένο από τα χεράκια σου

Τι θα χρειαστείς

  • Ένα παλιό στεφάνι, ή ευλύγιστα κλαδιά για να φτιάξεις ένα νέο
  • Μαύρο χρώμα, ιδανικά σε σπρέυ
  • 4-5 στένσιλ νυχτερίδας από την προηγούμενη δραστηριότητα
  • Μαύρη κορδέλα για να το κρεμάσεις

Εκτέλεση

  1. Πλέξε και βάψε το στεφάνι σου.
  2. Στη συνέχεια, κόλλησε τις νυχτερίδες σε διάφορα σημεία.
  3. Κρέμασε το στην πόρτα σου!

Κάποια έθιμα είναι αρκετά ξένα σε σχέση με την δική μας παράδοση και τον τρόπο που μεγαλώσαμε. Αν ωστόσο δημιουργούν επιπλέον ευκαιρίες να δεθούμε και να διασκεδάσουμε παρέα με τα παιδιά μας και τους φίλους τους, τότε δεν έχουμε παρά να τα δοκιμάσουμε και να γίνουμε και εμείς ξανά παιδιά. Καλή διασκέδαση! 

ΒΟΟ!