Φεβρουάριος 22 2023

Tips για βιώσιμες και δημιουργικές αποκριάτικες στολές

Οι Απόκριες πλησιάζουν και μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για χορό, ξεφάντωμα και…τις πιο ευφάνταστες και εντυπωσιακές καρναβαλικές εμφανίσεις! Η μεταμφίεση, εκτός από αγαπημένο αποκριάτικο έθιμο, έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να υποδυθούν διαφορετικούς ρόλους και χαρακτήρες της καθημερινότητας ή ακόμη και της φαντασίας τους, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργική τους σκέψη και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Τι συμβαίνει όμως με τις επιπτώσεις αυτών των κοστουμιών στο περιβάλλον; 

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 92 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας μόδας και ένδυσης. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα αυτών δυστυχώς καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καύσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Ανακύκλωσης Υφασμάτων Iberian Association for Textile Recycling, ο όγκος των ρούχων που πετούν οι Ισπανοί ετησίως ανέρχεται σε 8 κιλά ανά άτομο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της Ισπανίας είναι 47.398.695 κάτοικοι για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο όγκος των απορριμμάτων ρούχων θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε 379.190 τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 27.085 μεγάλα φορτηγά.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη σπατάλη υδάτινων πόρων της παγκόσμιας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας, αξίζει να σκεφτούμε δύο φορές πριν επενδύσουμε χρήματα και πρώτες ύλες σε μια αποκριάτικη στολή που θα φορεθεί ελάχιστα, και στην περίπτωση των κοστουμιών για παιδιά ίσως να μην τους κάνει καν τον επόμενο
χρόνο!

Πώς μπορείς λοιπόν να απολαύσεις στο έπακρο το έθιμο των αποκριάτικων μεταμφιέσεων με την οικογένειά σου μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα;

Ανταλλαγή (Swapping)

Μια πολύ καλή και αξιόπιστη εναλλακτική του να αγοράσεις την αποκριάτικη στολή του παιδιού σου είναι η ανταλλαγή! Μέσω της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα Swaplanet, μπορείς να στείλεις όχι μόνο τις παλιές στολές αλλά και παιδικά ρούχα κάθε είδους που δεν εξυπηρετούν πια τις ανάγκες του παιδιού σου, να λάβεις πίστωση σε Πλανήτες/ευρώ και να προμηθευτείς τη νέα του στολή ή κουστούμι οικονομικά και οικολογικά.

Extra Tip: Στην κατηγορία ‘Αποκριάτικες Στολές’ θα βρεις έτοιμες πλήρεις προτάσεις αποκριάτικων μεταμφιέσεων με τα αντίστοιχα αξεσουάρ, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό κουστούμι επιλέγοντας δεύτερο χέρι ρούχα από το σύνολο της πλατφόρμας!

Για παράδειγμα, με μία όμορφη πολύχρωμη φούστα, μία μπλούζα και λίγα λουλούδια στα μαλλιά έχεις εύκολα και γρήγορα μια στολή Frida Kahlo!

Ενοικίαση

Εάν δεν έχεις χρόνο να δημιουργήσεις τη δική σου στολή ή απλώς δεν αισθάνεσαι πολύ δημιουργικός/η αυτή την περίοδο, μπορείς πάντα να καταφύγεις στη λύση της ενοικίασης! Υπάρχουν πολλά καταστήματα ενοικίασης με μεγάλη ποικιλία στολών για μικρούς και μεγάλους έτοιμες να (ξανα)χρησιμοποιηθούν κάνοντας για να κάνουν τις δικές σου Απόκριες ξεχωριστές!

Φτιάξτο μόνο σου (DIY)

Αναβάθμισε στολές που έχεις δανειστεί από φίλους και συγγενείς ή έχεις από πριν, ή δημιούργησε μοναδικές στολές από την αρχή ανακυκλώνοντας δημιουργικά κομμάτια της ντουλάπας του παιδιού σου που δεν φορά συχνά (περισσότερες ιδέες για upcycling παλιών ρούχων και υφασμάτων θα βρεις εδώ). Ακόμη, μπορείς να αναβαθμίσεις το αποτέλεσμα με εύκολα χειροποίητα αξεσουάρ, όπως μάσκες, αυτάκια κτλ, από απλά υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι σου. Ένα αποκριάτικο DIY είναι άλλωστε η ιδανική ευκαιρία να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί!

Μπορείς να δεις και τις προτάσεις δημιουργίας αποκριάτικων μασκών zero waste από το τελευταίο webinar που διοργάνωσε η πλατφόρμα μας με την Γιούλα Κουτσουμπού από το Humade Crafts Workshop κάνοντας κλικ παρακάτω:

Παρακάτω θα βρεις κάποιες προτάσεις για να πάρεις έμπνευση. Έχε στο νου σου όμως ότι οι επιλογές είναι αμέτρητες. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε μαζί με το παιδί!

Μύτη για ζωάκι από αυγοθήκη

Θα χρειαστείς:

- 1 θήκη αυγού

- κόλλα στιγμής

- 1 λάστιχο

- 1 συρραπτικό

- 1 ψαλίδι

Από μια αυγοθήκη χάρτινη κόψε προσεκτικά μία θήκη. Κόψε ένα λάστιχο και σύρραψέ το από τις δύο πλευρές της μύτης έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά στη μύτη του παιδιού. Μπορείς να επενδύσεις εξωτερικά και εσωτερικά τη μύτη με ένα
ύφασμα στο χρώμα και την υφή της αρεσκείας σου, να τη βάψεις και να τη διακοσμήσεις σύμφωνα με το ζωάκι που θέλεις να μιμηθείς χρησιμοποιώντας λωρίδες από παλιές εφημερίδες,πομ πομ, σύρμα πίπας κλπ. Αφού ολοκληρώσεις τη διακόσμηση, κάνε από μια τρύπα σε κάθε ρουθούνι με ένα ψαλίδι για να μπορεί να αναπνέει το παιδί.

Πηγή φωτογραφίας: http://titinasartroom.blogspot.com/2014/03/8_29.html

Μάσκα από πιάτο μιας χρήσης

Θα χρειαστείς:

1 χάρτινο πιάτο μιας χρήσης

κόλλα στιγμής

χαρτί περιτυλίγματος

σελοτέιπ

πινέλο

χρώματα

αυτοκόλλητα

είδη για διακόσμηση όπως πούλιες, κορδέλες, παλιά υφάσματα, κουμπιά

Βάψε το πιάτο με το πινέλο και τις μπογιές μέχρι περίπου τη μέση του πιάτου. Άσε το να στεγνώσει για 10-15’ και εν συνεχεία το κόψε με ένα ψαλίδι στη μέση, κάνοντας δύο τρύπες για τα μάτια και μια καμπύλη για τη μύτη.
Εναλλακτικά μπορείς να εκμεταλλευτείς ολόκληρη την επιφάνεια του πιάτου. Ανάλογα με τη στολή του παιδιού προχώρησε στην αντίστοιχη διακόσμηση με κουμπιά, πούλιες, αυτόκολλητα. Μετά σύρραψε ένα μεγάλο λάστιχο ώστε να μπορεί να τη
φοράει το παιδί. Διαφορετικά φτιάξε ένα μπαστουνάκι που θα στηρίζει τη μάσκα παίρνοντας ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί περιτυλίγματος, στρέφοντάς το διαγωνίως και διπλώνοντάς το ρολάροντας από γωνία σε γωνία σαν να τυλίγεις ένα μπαστουνάκι.
Στο τέλος, κόλλα τις άκρες με σελοτέιπ. Τέλος, κόλλα ή σύρραψε το μπαστουνάκι στην άκρη της μάσκας.

Πηγή φωτογραφίας: https://twoboysandhope.gr/paper-plate-masks-apokriatikes-maskes/

Κεφάλαιο Glitter

Μη σε παραπλανεί το μικροσκοπικό του μέγεθος, η λάμψη και τα όμορφα χρώματα: το glitter δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται. Το συμβατικό glitter είναι κατασκευασμένο από πλαστικό (αδιύλιστο πετρέλαιο), περιέχει τοξικές ουσίες και
χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποσυντεθεί. 

Επίσης, καθώς πρόκειται για μικροσκοπικά μικροπλαστικά σωματίδια, είναι αδύνατο να το μαζέψουμε, μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και, αποκολλώμενο από το δέρμα μας ή τις κατασκευές μας, θα καταλήξει στο περιβάλλον, τις θάλασσες και τον υδάτινο ορίζοντα, μολύνοντας το οικοσύστημά μας και επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία για τα πλαστικά μικροσωματίδια στον αέρα και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

DIY:

Μπορείς
να φτιάξεις το δικό σου οικολογικό glitter στο σπίτι! Ένα απλό μείγμα αλατιού ή ζάχαρης με μερικές σταγόνες υγρής βαφής τροφίμων θα δώσει παρόμοια υφή και λάμψη όπως το glitter. Μπορείς να βρεις ιδέες για το πως να φτιάξεις το δικό σου glitter εδώ.

Βιοδιασπώμενο glitter

Προτίμησε το βιοδιασπώμενο από το συμβατικό glitter. Παρόλα αυτά προσοχή στους ψευδείς ισχυρισμούς και στο πράσινο ξέπλυμα. Πολλά glitter που παρουσιάζονται ως οικολογικά ή βιώσιμα φτιάχνονται στην ουσία από πλαστικό, το οποίο ναι μεν μπορεί να διασπαστεί σε ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά όχι στο περιβάλλον.

Και για το τέλος… κάθε πράγμα στο σωστό κάδο!

Μπορείς να απορρίψεις ρούχα και αξεσουάρ που δεν χρειάζεσαι πια ή δεν ενδείκνυνται για ανταλλαγή στους κόκκινους κάδους. Όλα θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά εντός δεμένης σακούλας. Επίσης οτιδήποτε περισσέψει από τις χειροτεχνίες σου, αν είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, γυαλί, χαρτικά, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, έχει θέση στον μπλε κάδο της γειτονιάς σου.

Δες τα ρουχαλάκια!