Halloween 2022: Φθινοπωρινές Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Halloween 2022: Φθινοπωρινές Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Halloween 2022: Φθινοπωρινές Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

 

Το Halloween είναι μια γιορτή αμερικανικής προέλευσης που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τις ελληνικές απόκριες, αλλά με μια χροιά μυστηρίου και τρόμου. Μπορεί πολλοί να κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση της γιορτής από τις πολυεθνικές εταιρείες, όμως το έθιμο έχει μακρά ιστορία και είναι πλούσιο σε συμβολισμούς. Ένα είναι σίγουρο· η θαλπωρή και η όλη ατμόσφαιρα της γιορτής αυτής την καθιστούν ιδανική αφορμή για να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου και να υποδεχτείτε το φθινόπωρο με τις παρακάτω ευφάνταστες δραστηριότητες!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά…

Τι είναι το Halloween;

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά φορούν αποκριάτικα παιδικά ρούχα και μεταμφιέζονται, συνήθως σε κάτι «τρομαχτικό». Έπειτα επισκέπτονται γειτονικά σπίτια ζητώντας από τους κατοίκους να τα κεράσουν γλυκά “υπό την απειλή” κάποιας φάρσας αν δεν δεχτούν, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»).

 

Η γιορτή αυτή φέρει αρκετές ομοιότητες με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται από αυτές καθώς στο Halloween κυριαρχεί το μυστικιστικό στοιχείο του τρόμου και των πνευμάτων. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, εορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Η ρίζα της λέξης Halloween εντοπίζεται στο All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες ημέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει να κάνει με το υπερφυσικό και άυλο κόσμο, βρίσκεται σε έξαρση.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά. Πολλές οικογένειες έχουν παράδοση να συγκεντρώνονται και να κατασκευάζουν τα φαναράκια αυτά όλοι μαζί, σε μια διαδικασία που ονομάζεται pumpkin carving (σκάλισμα κολοκύθας).

Έχουμε συγκεντρώσει κάποιες εύκολες και διασκεδαστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παιχνίδια, κατασκευτές και ταινίες, τις οποίες μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας και να χαρείτε οικογενειακά την γιορτή του Halloween.

 

  • Γέμισε μια μεγάλη λεκάνη ή ψυγειάκι με νερό.
  • Πρόσθεσε περίπου 12 μήλα στη λεκάνη. Ο αριθμός των μήλων εξαρτάται από το μέγεθος της λεκάνης. Αν θέλεις να δυσκολέψεις το παιχνίδι, φρόντισε η επιφάνεια της λεκάνης να καλυφθεί σχεδόν εντελώς.
  • Όρισε ένα χρόνο δύο έως πέντε λεπτών για κάθε παίκτη να δαγκώσει τα μήλα.
  • Κάθε παίκτης θα έχει την ευκαιρία να δαγκώσει ένα μήλο κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου (με τα χέρια πίσω από την πλάτη του).
  • Το άτομο που θα πιάσει ένα μήλο πιο γρήγορα κερδίζει το παιχνίδι!

 

 

  • Σχημάτισε στο πάτωμα έναν ιστό αράχνης χρησιμοποιώντας χαρτοταινία και τοποθέτησε μέσα σε αυτόν ψεύτικες αράχνες ή κάποιο άλλο αντικείμενο που να τις αναπαριστά π.χ.μπαλίτσες του τένις.
  • Όρισε τα σημεία έναρξης και λήξης.
  • Σκοπός των παικτών είναι να πιάσουν τις αράχνες χωρίς να πατήσουν τη χαρτοταινία. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μπορείς να προσθέσεις τη χρήση ζαριών ή να μετατρέψεις το παιχνίδι σε μιας μορφής Twister.

 

Κατασκευές

Νυχτερίδες από ρολό

 

  • Κάλυψε το ρολό τουαλέτας κολλώντας ή συράπτοντας πάνω του χρωματιστό χαρτόνι.
  • Σχεδίασε ένα φτερό νυχτερίδας, κόψε το και χρησιμοποίησέ το ως πατρόν για να σχεδιάσεις φτερά πάνω σε μαύρο χαρτόνι. Χρειάζεσαι δύο φτερά ανά νυχτερίδα.
  • Κόλλα ψεύτικα μάτια ή ζωγράφισέ τα πάνω στο ρολό. Δίπλωσε το πάνω και το κάτω μέρος του ρολού όπως βλέπεις στη φωτογραφία.
  • Κόψε ένα μικρό τρίγωνο από λευκό χαρτί για τους κυνόδοντες. Κόλλα τα δόντια καθώς και τα φτερά στις νυχτερίδες.
  • Έτοιμο! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις νυχτερίδες σαν διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο ή ακόμα και για κουκλοθέατρο.

 

Μπισκοτένια Τερατάκια

 

  • Για αυτή τη δραστηριότητα θα χρειαστείς μπισκότα, έτοιμα ή χειροποίητα, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή γιαούρτι για τη γέμιση καθώς και φρούτα ή γλυκίσματα όπως marshmallows, τριμμένο μπισκότο και σταγόνες σοκολάτας για τη διακόσμηση.

  • Πάρε έμπνευση από τη φωτογραφία, άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε πεντανόστιμα μπισκοτένια τερατάκια!

 

Ταινίες

 

Για παιδιά 7 ετών και άνω:

Hotel Transylvania (2012)

Υπόθεση: Ο Κόμης Δράκουλας είναι ένας πρώτης τάξεως ξενοδόχος, μιας και πλέον έχει αφιερώσει την -μετά θάνατον- ζωή του στην λειτουργία ενός πολυτελούς θερέτρου για όλα τα τέρατα του κόσμου, με την Μούμια και τον Φρανκενστάιν να είναι οι καλύτεροι πελάτες του! Η φιλήσυχη ζωή των τρομακτικών πλασμάτων, όμως, θα διαταραχθεί όταν ένα αγόρι ανακαλύψει το ξενοδοχείο Τρανσιλβανία και ερωτευτεί την έφηβη κόρη του Δράκουλα.

Casper το φαντασματάκι (1995)

Υπόθεση: Η Κάριγκαν Κρίτεντεν θέλει να ξεφορτωθεί την παλιά βίλα του συζύγου της. Όταν, όμως, την επισκέπτεται, βρίσκει έναν χάρτη θησαυρού, αλλά και φαντάσματα. Για να μπορέσει να τα διώξει, προσλαμβάνει τον ειδικό σε παραψυχολογικά φαινόμενα, Δρ Τζέιμς Χάρβεϊ. Ο Τζέιμς έρχεται να μείνει στη βίλα μαζί με την μικρή του κόρη, την Κατ, η οποία πολύ γρήγορα γνωρίζει τον Κάσπερ το μικρό φαντασματάκι. Κι ενώ οι δυο τους θα γίνουν φίλοι, οι τρεις θείοι του Κάσπερ δεν είναι και τόσο φιλικοί.

 

Για παιδιά 9 ετών και άνω

Coco (2017)

Υπόθεση: Ο μικρός και παθιασμένος με τη μουσική Μιγκέλ ταξιδεύει στη Χώρα των Προγόνων, αναζητώντας την αιτία που η οικογένειά του αποσιωπά τόσα χρόνια τη μουσική της παράδοση. Στα χνάρια του ειδώλου του Ερνέστο ντε λα Κρουθ και με συντροφιά τον σκύλο του Χέκτορ θα βρεθεί σε έναν καινούργιο πολύχρωμο κόσμο που θα του προσφέρει καινούργιες εμπειρίες, νέους φίλους και θα του ξεκλειδώσει την καρδιά.

Hocus Pocus (1993)

Υπόθεση: Τρεις σκανδαλιάρες και ελαφρώς γκαφατζούδες αδερφές μάγισσες “ξαναζωντανεύουν” την ημέρα του Halloween στο Σάλεμ και ετοιμάζουν την… εκδίκησή τους. Δύο παιδιά και μια… αθάνατη γάτα είναι οι μόνοι που μπορούν να τις σταματήσουν. Ευφάνταστες στολές, μπόλικη αστερόσκονη και γέλιο για τους μικρούς σινεφίλ!

 

Για παιδιά από 10 ετών και άνω:

Οικογένεια Άνταμς (1993)

Υπόθεση: Κλασική ταινία “τρομακτικής” φαντασίας, γύρω από τον τουλάχιστον… εκκεντρικό τρόπο ζωής της οικογένειας Addams! Χιούμορ, γρήγορη πλοκή, τερατάκια και ο Φρανκενστάιν είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτής της ταινίας που έχει μείνει σε όλους αξέχαστη.

 

Κάνε ποστ και στόρυ τις δραστηριότητες που θα επιλέξεις τάγκαρε την @swaplanet για να δούμε και εμείς πώς διασκέδασες το Halloween με τα παιδιά σου!

Εάν λάβεις και μέρος στον Διαγωνισμό του Halloween μας μπαίνεις αυτόματα στην κλήρωση που θα γίνει στις 31/10 για ρουχαλάκια αξίας 30€, 2 παιδικά σακίδια και 2 παγουράκια νερού!

Trick or Treat?


Written by Swaplanet Team


Αφήστε ένα σχόλιο

SUBHEADING

Blog posts