Upcycling: Επαναχρησιμοποίησε δημιουργικά τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια

Upcycling: Επαναχρησιμοποίησε δημιουργικά τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια

Upcycling: Επαναχρησιμοποίησε δημιουργικά τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια!

Τι είναι το Upcycling;

Το upcycling είναι η ιδανική λύση για εκείνα τα ρουχαλάκια του παιδιού σου που δεν θες με τίποτα να αποχωριστείς, παρά τις μικροφθορές ή το μικρό τους μέγεθος. Σε ελεύθερη μετάφραση το upcycling σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλιών ή/και άχρηστων αντικειμένων κατά τρόπο που να αναβαθμίζει το υλικό.

Το upcycling είναι το αντίθετο του downcycling (υποβαθμιστική ανακύκλωση) , το οποίο είναι το άλλο μισό του recycling (ανακύκλωση). Η υποβαθμιστική ανακύκλωση περιλαμβάνει την μετατροπή των υλικών και προϊόντων σε νέα υλικά χαμηλότερης ποιότητας, πχ μετατροπή των πλαστικών μπουκαλιών σε ίνες φλις, ενώ όταν κάνουμε λόγο για ανακύκλωση, αναφερόμαστε στη μετατροπή ή την εξόρυξη χρήσιμων υλικών από ένα αρχικό προϊόν σε σκόνη δημιουργώντας ένα διαφορετικό προϊόν ή υλικό πάλι από την αρχή.

Ο όρος upcycling χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Reiner Pilz της το 1994. Η έννοια ενσωματώθηκε αργότερα από τον William McDonough και Michael Braungart το 2002 στο βιβλίο τους Cradle-to-Cradle: Να ξαναφτιάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα. Οι McDonough και Braungart ήταν πρωτοπόροι στον τομέα της upcycling, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να παρατείνουμε τη ζωή των προϊόντων.

Γιατί αξίζει να κάνω upcycling;

Γιατί η τεχνολογία της ανακύκλωσης δεν έχει προχωρήσει ακόμη αρκετά. Παρόλο που μπορούμε να ανακυκλώσουμε ίνες από μεμονωμένα υφάσματα όπως το μαλλί ή το βαμβάκι, απέχουμε ακόμα πολύ από το να μπορούμε να ανακυκλώνουμε ρούχα μικτής ύφανσης προερχόμενα από συνδυασμούς υφασμάτων-που συμβαίνει στα πιο πολλά ρούχα που φοράμε-, για να μην αναφέρουμε τις λεπτομέρειες των ενδυμάτων (φερμουάρ, κουμπιά, ετικέτες κτλ.) και τα αξεσουάρ (πχ τσιμπιδάκια μαλλιών, τσάντες).

Μέσα από αυτή τη διαδικασία λοιπόν, θα παρατείνεις τη ζωή των παιδικών ρούχων που δεν χρειάζεσαι πια, θα συμβάλεις στη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων και πρώτων υλών, θα αναβαθμίσεις το στυλ του ρούχου αλλά και θα εξασκήσεις τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου. Δοκίμασε κάποιες από αυτές τις τεχνικές μαζί με τα παιδιά και σίγουρα θα ξετρελαθούν!

Η ομάδα της Swaplanet συγκέντρωσε 5 υπέροχες ιδέες για να τα ανανεώσεις ή να τα επαναφέρεις στην καθημερινότητά σου με ένα τελείως διαφορετικό ρόλο. Ας ξεκλειδώσουμε τη δημιουργικότητά μας δίνοντας δεύτερη ζωή στα παιδικά ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πια!

Μπορείς να διορθώσεις μικροφθορές όπως τρυπούλες κτλ. αλλά και να προσθέσεις μια προσωπική νότα στο ρουχαλάκι εμπλουτίζοντάς το με χάντρες ή εφαρμόζοντας την τεχνική patchwork χρησιμοποιώντας και ενώνοντας κουρελάκια από διαφορετικά υφάσματα. Ακόμη, με το ράψιμο μπορείς να δώσεις στο παλιό ύφασμα μια τελείως διαφορετική χρήση.

Για παράδειγμα, από μια μακριά φούστα ή οποιοδήποτε μεγάλο ύφασμα μπορείς να φτιάξεις από μαξιλαροθήκες και προστατευτικές μάσκες μέχρι ξεσκονόπανα!

  1. Χρησιμοποίησε αυτή την εύκολη και δημιουργική τεχνική επαναχρωματισμού και θα δεις το ρουχαλάκι που ίσως έχεις βαρεθεί με άλλα μάτια. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μονόχρωμα μπλουζάκια στο χρώμα της επιλογής σου, μπογιές κατάλληλες για υφάσματα και μερικά λαστιχάκια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν τόσο με τη διαδικασία όσο και με το πολύχρωμο αποτέλεσμα! Η διαδικασία είναι λίγο messy αλλά απλή.

α. Διαλέγεις το ρούχο που θα βάψεις και προμηθεύεσαι τα υλικά σου. Προετοιμάζεις το χώρο σου στρώνοντας τραπεζομάντηλο ή κάποιας μορφής προστατευτικό, αν και θα σου προτείναμε να το κάνεις εξ αρχής σε ένα μέρος που δεν θα σε πειράξει αν λερωθεί, όπως στη βεράντα ή τον κήπο.

β. Πλύνε το ρούχο και άσε το νωπό

γ. Προετοίμασε τη μπογιά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

δ. Δέσε το ύφασμα σε κόμπους ανάλογα με το σχέδιο που επιθυμείς να επιτύχεις. Σε αυτό το βίντεο(https://www.youtube.com/watch?v=T-oKM6ksj-o&t=3s) θα βρεις κάποιες από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές απλοποιημένες έτσι ώστε να μπορούν να τις ακολουθήσουν και παιδιά!

ε. Βάψε το ρούχο με όποια χρώματα επιθυμείς και ανάλογα τι σχέδιο θέλεις να πετύχεις.

στ. Τοποθέτησέ το ρούχο σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα για τουλάχιστον 6 ώρες

ζ. Πλύνε το ρούχο ακολουθώντας τις οδηγίες της μπογιάς. Έτοιμο!

3. Κέντημα:

Ήρεμο και αγχολυτικό, το κέντημα θα σε βοηθήσει να στολίσεις τα ρουχαλάκια με όμορφα σχέδια αλλά και να εξασκήσεις τη συγκέντρωσή σου. Από μικρά λουλουδάκια στο γιακά μέχρι μεγαλύτερης έκτασης σχήματα και συνθέσεις. Πέρα από τα έτοιμα σχέδια, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει στο ύφασμά του μια εικόνα πρωτότυπη, ένα σχέδιο μοναδικό, με τον ίδιο τρόπο που ένας ζωγράφος αποτυπώνει μια ιδέα στον καμβά.

4. Ζωγραφιές και σιδερότυπα:

Η τέλεια εναλλακτική για να ανανεώσεις τη γκαρνταρόμπα του παιδιού σου με φαντασία και ελάχιστα έξοδα, φτιάχνοντας τα πιο πρωτότυπα κομμάτια. Μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες για να φτιάξεις μπλουζάκια με εκτυπώσεις από τον εκτυπωτή σου εδώ(https://www.aspaonline.gr/blouzakia-ektyposeis/ )

Πηγή φωτογραφίας: aspaonline.gr

5. Κερομάντηλα:

Μετάτρεψε οποιοδήποτε βαμβακερό ύφασμα ή ρετάλι σε επαναχρησιμοποιούμενα Κερομάντηλα που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές μεμβράνες τροφίμων. Με τη θερμότητα των χεριών σου μπορούν να πάρουν το σχήμα που θέλεις και όταν κρυώσουν το διατηρούν. Έχουν διάρκεια ζωής από 4 μήνες και πλένονται με σαπούνι και κρύο νερό.

Θα χρειαστείς κομμάτια από βαμβακερό ύφασμα (πλυμένο καλά), μελισσοκέρι (λευκό ή κίτρινο), λαδόκολλα, σίδερο, λαστιχάκια και ψαλίδι. Αρχικά κόψε τη λαδόκολλα σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το πανί που επέλεξες να μετατρέψεις.

Βάλε από πάνω το ύφασμα, ρίξε το μελισσοκέρι (σε σταγόνες ή τριμμένο στον τρίφτη), ρίξε αν έχεις λάδι jojoba (μερικές σταγόνες) και τοποθέτησε από πάνω το άλλο κομμάτι της λαδόκολλας.

Με ένα ζεστό σίδερο πάτα από πάνω τη λαδόκολλα μέχρι να λιώσει το κερί καλά και ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Μετά αφαίρεσε τη λαδόκολλα, πιάσε το πανί από τις γωνίες και κούνα το γρήγορα στον αέρα μέχρι να στεγνώσει το κερί.

Πηγή εικόνας: https://allazoumesinithies.ab.gr

Πηγές άρθρου:

https://convertart.gr/el/about/plirofories-upcycling

https://e-mama.gr/how-to-print-your-own-tshirt-stamp/

 https://ashinyday.com/perivallon-ecology/diy-beeswax-wrap-keromanthlo-trofimwn/


Written by Swaplanet Team


Αφήστε ένα σχόλιο

SUBHEADING

Blog posts