Declutter September: Μήνας εκκαθάρισης - Μέρος Α
Οργάνωσε το σπίτι σου για καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη παραγωγικότητα
Αύγουστος 30, 2024
Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με ένα πολύ σημαντικό στόχο: να οργανώσουμε το σπίτι μας και να ξεκινήσουμε με κέφι και θετική ενέργεια καλωσορίζοντας όσα θα έρθουν στη ζωή μας.
Και πως θα το κάνουμε αυτό; Μα φυσικά με μία γερή εκκαθάριση! Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί, μάθε πως η εκκαθάριση ή αλλιώς το decluttering βοηθάει να μειώσεις το καθημερινό άγχος, σε βοηθάει να ετοιμάζεσαι πιο γρήγορα αφού δεν σπαταλάς πολύτιμο χρόνο να ψάχνεις τα πράγματα σου, κάνει το καθάρισμα παιχνιδάκι και μας βοηθάει να συγκεντρωνόμαστε ευκολότερα σε ό,τι κάνουμε, αφού δεν έχουμε πράγματα τριγύρω μας να μας αποσπούν την προσοχή.
Όμως από που ξεκινάει κανείς; Αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας του challenge μας! Ξεκινάς με μικρούς στόχους και το χτίζεις ουτως ώστε μέσα σε 30 ημέρες και ιδανικά μέσα στον Σεπτέμβριο να έχεις πετύχει μία πλήρη εκκαθάριση σε όλο το σπίτι σου! Δύσκολο; Αν δεν ξεκινήσεις δεν θα το μάθεις ποτέ.
Οδηγίες πριν αρχίσεις
Ξεκίνα με μικρά project
Φρόντισε να αφιερώσεις τουλάχιστον 5 λεπτά την ημερα ωστόσο προσπάθησε να σπάς τα πιο μεγάλα project σε μικρότερα ώστε να μην διστάζεις να τα ξεκινήσεις. 5 λεπτά είναι αρκετά να δεις διαφορά στο σπίτι σου αν το κάνεις συστηματικά και αν καταφέρεις να το κάνεις για έναν ολόκληρο μήνα τότε θα έχεις πιθανότατα αποκτήσει μία νέα συνήθεια με αποτέλεσμα να διατηρείς το σπίτι σου οργανωμένο και συμμαζεμένο και μετά το challenge.
Φτιάξε 3 κατηγορίες
Το έχεις ξανακούσει σίγουρα, όταν ξεκινάς εκκαθάριση καλό είναι να έχεις 3 κατηγορίες: “για δωρεά”, “για ανακύκλωση”, “για να τα κρατήσω”. Είναι οι 3 βασικές κατηγορίες που θα μπορείς να μοιράσεις τα πράγματα. Η δωρεά μάλιστα μπορεί να αφορά σε πράγματα και ρούχα που θέλεις να δώσεις σε φίλους, που θα ήθελες να μεταπωλήσεις - όπως για παράδειγμα στην Swaplanet- και σε πραγματα που θα δωρίσεις σε ΜΚΟ και οργανισμούς. Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον 2 σακούλες ή κουτιά κοντά σου για τα πραγματα που μπαινουν στις κατηγορίες δωρεά και ανακύκλωση ώστε όταν τελειώσεις με αυτά να μπορείς κατευθείαν να τα βγάλεις από το δωμάτιο. Ιδανικά τα βγάζεις και από το σπίτι αμέσως, τα στέλνεις δηλ κάπου ή τα βάζεις στο αυτοκίνητο για να τα δώσεις όπου έχεις σκοπό.
Πως όμως κατηγοριοποιείς τα πράγματα;
- Μου αρέσει πολύ - τόσο ώστε να πιάνει τον χώρο από κατι που μου αρέσει πάρα πολύ;
- Μου κάνει το μέγεθος (ομοιώς τα παιδικά ρουχαλάκια, παπούτσια, εσώρουχα κλπ);
- Πότε το χρησιμοποίησα τελευταία φορά; Αν η απάντηση είναι πάνω από 1 χρόνο τότε βάλε το κάπου που να μπορείς να το βλέπεις σχεδόν καθημερινά. Αν στους επόμενους 3 μήνες δεν το χρησιμοποιήσεις, ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς.
- Το χρειάζομαι; Έχω κάτι άλλο που χρησιμοποιώ αντί για αυτό για την ίδια δουλειά;
- Δουλεύει και αν όχι μπορώ να το επισκευάσω;
- Θα το αγόραζα σήμερα;
- Θα μου έλειπε αν το έχανα;
- Ταιριάζει με την ζωή που έχω σήμερα;
Μήνας εκκαθάρισης - 30 μέρες challenge
Ημέρα 1 - Ξεκίνα με μικρά βήματα
Ξεκίνα με την εκκαθάριση του αυτοκινήτου. Παρε και ενα σκουπάκι μαζί μιας και θα το κάνεις. Όταν ολοκληρώσεις το αυτοκίνητο, κάνε το ίδιο και στην καθημερινή σου τσάντα και ξεχωριστά το πορτοφόλι σου. Τέλος. Αυτό ήταν.
Ημέρα 2 - Καλλυντικά και είδη μπάνιου
Μην ξεχνάς πως και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης. Αν κάτι δεν θυμάσαι πότε το αγόρασες ή πως το βρήκες είναι μια καλή στιγμή να το αποχωριστείς.
Ημέρα 3 - Τρόφιμα και τάπερ
Σειρά έχει το ντουλάπι τροφίμων. Για αρχή πέταξε ότι έχει λήξει. Στη συνέχεια οργάνωσε ανά είδος και ημερομηνία λήξης. Για τρόφιμα που δεν θα χρησιμοποιήσεις ή που πιστεύεις πως δεν θα προλάβεις να καταναλώσεις πριν την ημερομηνία λήξης υπάρχουν τα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου σου. Μετά τα τρόφιμα πάμε στο αγαπημένο ντουλάπι των τάπερ. Εδώ θα πάρουμε μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πόσα τάπερ είναι πολλά τάπερ; Εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας και τις συνήθειες που έχεις. Για παράδειγμα αν μαγειρεύεις 2-3 φορές την εβδομάδα με σκοπό να αποθηκεύσεις το φαγητό για meal prep τότε χρειάζεσαι παραπάνω τάπερ. Ένας μέσος όρο είναι 2 τάπερ ανά μέγεθος. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα επιστρέψεις στην μητέρα σου που τα ψάχνει εδώ και καιρό!
Ημέρα 4 - Ψυγείο & Φαρμακείο
Οπως και με το ντουλάπι των τροφίμων ξεκίνα από όσα τρόφιμα έχουν λήξει και τα υπόλοιπα τοποθέτησέ τα στρατηγικά για να βρίσκεις πρώτα όσα θέλεις να καταναλώσεις πιο άμεσα. Την ίδια μέρα ασχολήσου και με την οργάνωση του φαρμακείου. Για φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια υπάρχει η Givmed.
Ημέρα 5 - Ηλεκτρονικά, Οδηγίες και DVD
Καλώδια που δεν ξέρεις που μπαίνουν, οδηγίες για συσκευές που δεν έχεις πια και DVD για DVD players που έχεις δωρίσει πριν πολλά χρόνια. Όλα αυτά πιάνουν χώρο και μαζεύουν άσκοπα σκόνη. Ευχαρίστησέ τα και αποχαιρέτησε τα.
Ημέρα 6 - Σεντόνια, πετσέτες μπάνιου και κουζίνας
Η ημέρα της λινοθήκης ήρθε. 2 σετ σεντόνια ανά κρεβάτι είναι αρκετά. Για τις πετσέτες μπάνιου ο κανόνας λέει 3 ανά άτομο. Για την κουζίνα προσπάθησε να έχεις διάφορα χρώματα ώστε να μπορούν να πλυθούν με χρωματιστά, σκούρα ή λευκά και να έχεις πάντα καθαρές!
Ημέρα 7 - Μέρα σακούλας
Αυτή η μέρα είναι λίγο διαφορετική. Πάρε μία σακούλα σκουπιδιών και γύρνα όλα τα δωμάτια με στόχο να την γεμίσεις με πραγματα που δεν χρειάζεσαι και συναντάς στο δρόμο σου. Μπορεί να είναι ένα σπασμένο αναμνηστικό που πλέον δεν θέλεις στο σπίτι, ένα μισοτελειωμένο τετράδιο ή ένα χαλασμένο παιχνίδι. Μπορεί να είναι ένα ραγισμένο ποτήρι ή ένα τελειωμένο κεράκι. Δεν έχει σημασία τι είναι. Σημασία έχει να γυρίσεις όλα τα δωμάτια και να γεμίσεις μία σακούλα. Προ τιπ: Κάντο παιχνίδι μαζί με το παιδί σου και γεμίστε ο καθένας την σακούλα του στο δωμάτιο του. Όποιος γεμίσει πρώτο κερδίζει παγωτό!
Ημέρα 8 - Κρεβατοκάμαρες
Η μέρα έχει κομοδίνα και κρεβάτια. Τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών. Η αλήθεια είναι πως δίπλα στο κρεβάτι μας χρειαζόμαστε πολύ λίγα πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεχειλίζουν τα κομοδίνα μας. Εκκαθάριση σε όλα τα κομοδίνα και μιας και είσαι εκεί, αναποδογύρισε και τα στρώματα.
Ημέρα 9 - Παιχνίδια χωρίς σύνορα
Έχεις πλέον αρχίσει να συνηθίζεις το declutter challenge, όμως σήμερα έχεις αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Πάμε για τα παιχνίδια. Εδώ πρέπει να προσέξεις λίγο. Μην πιέσεις πολύ τα πράγματα για να μην συναντήσεις αντίσταση. Αν το παιδί σου σε βλέπει να προσπαθείς να οργανώσεις τον χώρο, να βάλεις μία τάξη, να σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα τότε θα θέλει να συμμετέχει. Ξεκίνα από ότι φαίνεται χαλασμένο (παζλ που λείπουν κομμάτια, ηλεκτρονικά παιχνίδια που δεν δουλεύουν, σπασμένα ή σκισμένα παιχνίδια). Διάλεξε τις μάχες σου. Μην πας για τα παλιά και αγαπημένα. Πηγαίνε για όσα επαιζε σε μικρότερη ηλικία. Βοήθησε το παιδί να καταλάβει πως έτσι φτιάχνετε χώρο για να παίζει και να διασκεδάζει περισσότερο με τα παιχνίδια που πραγματικά του αρέσουν. Διαλέξτε τι θα δωρίσετε και στειλτε παιχνίδια σε καλή κατάσταση στη Swaplanet ώστε να αποκτήσουν νέο σπίτι στα χέρια ενός άλλου παιδιού.
Ημέρα 10 - Παπούτσια
Και εδώ ισχύει ο κανόνας πως ξεκινάμε με ό,τι δεν μας κάνει. Ομοίως όσα παπούτσια έχουν μικρύνει στα παιδιά είναι ώρα να φύγουν. Καθάρισε τα υπόλοιπα και δες αν εξακολουθούν να εξυπηρετούν τον τρόπο ζωής σου. Δώρισε σε φίλους και άλλες οικογένειες όσα δεν χρειάζεστε πια. Ένας οδηγός για τα παπούτσια των παιδιών είναι πως χρειάζονται ένα αθλητικό για το σχολείο και το πάρκο, ένα καλό για τα πάρτι και τις επισκέψεις, ένα εποχιακό δηλάδή σανδάλια ή παντόφλες για το καλοκαίρι και μποτάκια για το χειμώνα. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αυξάνονται και οι ανάγκες τους ωστόσο τα παιδικά ποδαράκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, οπότε καλό είναι να θυμάσαι πως σύντομα το καινούργιο του παπουτσάκι δεν θα του κάνει πια.
Ημέρα 11 και 12 - Αποθήκη
Εδώ θα χρειαστεί να αφιερώσεις 2 ημέρες και μάλιστα κάλεσε ενισχύσεις. Κάλεσε όποιον μπορεί να σε βοηθήσει, κέρνα καφέ ή και μπύρες μετά. Αν έχεις τον χώρο, βγάλε σταδιακά τα πάντα έξω και θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα έχεις κρατήσει ενώ δεν θα χρειαστείς ποτέ. Μην τα ξαναβάλεις μέσα στην αποθήκη. Άφησε τα στο αυτοκίνητο ή και μπροστά στην πόρτα του σπιτιού για να βρεις το επόμενο σπίτι τους. Αν κάτι το είχες ξεχάσει 10 χρόνια σε ένα υπόγειο είναι σημάδι πως πιθανότατα να μην το χρειαστείς ούτε στα επόμενα 10 χρόνια.
Ημέρα 13 - Μπαλκόνι
Παλιές γλάστρες, σπασμένοι κουβάδες ή λιωμένο λάστιχο ποτίσματος. Ανακύκλωσε ό,τι δεν χρειάζεσαι και καθάρισε το μπαλκόνι σου.
Ημέρα 14 - Καθαριστικά
Αφιέρωσε χρόνο τόσο στα διάφορα μισοάδεια μπουκάλια όσο και στα διάφορα πανιά και σφουγγαράκια. Προσπάθησε να επαναχρησιμοποιείς τα μπουκάλια και περιμένε να τελειώσουν τα καθαριστικά σου πριν αγοράσεις νέα. Ειδικά αν αποθηκευεις τα μπουκάλια στο μπαλκόνι, ο ήλιος και το κρύο αλλοιώνουν την σύσταση και δεν ειναι το ίδιο αποτελεσματικά.
Ημέρα 15 - Εσώρουχα και κάλτσες
Αυτή η μέρα είναι εισαγωγική για το κεφάλαιο “ρούχα”. Τα ρούχα είναι συνήθως το πιο δύσκολο μέρος της εκκαθάρισης και καλό είναι να το μοιράζεις σε μικρότερα μέρη για να μην χάσεις τον ενθουσιασμό σου. Ξεκίνα λοιπόν από τα εσώρουχα, τις κάλτσες και τα καλσόν.
Ημέρα 16 και 17 - Η ντουλάπα σου
Ο λόγος που είναι καλό να αφιερώσεις 2 μέρες στην ντουλάπα σου είναι για να φροντισεις να μοιράσεις τη δουλειά και να μην σου φανεί “βουνό”. Αν για παραδειγμα την μία μέρα ασχοληθείς με παντελόνια, πουλόβερ και μπουφάν και τη δεύτερη με μπλούζες, φορέματα και ζακέτες δεν θα χρειαστεί να βγάλεις όλα τα ρούχα από την ντουλάπα. Συχνά, ξεκινάμε βγάζοντας τα πάντα στο κρεβάτι και μέσα σε 2 ώρες έχουμε απελπιστεί από τον όγκο δουλειάς και το χρόνο που παίρνει αυτή η διαδικασία.
Αν κρατήσεις την συνήθεια να οργανώνεις μικρές γωνιές του σπιτιού καθημερινά θα κρατήσεις το σπίτι σου συγυρισμένο για πολύ περισσότερο. Και φυσικά δίνεις ένα πολύ όμορφο παράδειγμα στο παιδί σου ώστε να κάνει το ίδιο με τα δικά του πράγματα.
Μην χάσεις το δεύτερο μέρος του challenge
Στείλε και κέρδισε!
Στείλε ρούχα, παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια δωρεάν, και θα λάβεις την πίστωσή σου εντός λίγων ημερών.