Πώς να κάνεις τα ρούχα να αντέχουν περισσότερο

Πώς να κάνεις τα ρούχα να αντέχουν περισσότερο

Πώς να κάνεις τα ρούχα να αντέχουν περισσότερο

Η φροντίδα των ρούχων σου είναι το άλφα και το ωμέγα, όχι μόνο για να δείχνει το outfit περιποιημένο, αλλά για να καταφέρεις να κρατήσεις και τα ρούχα σου αλλά και αυτά των παιδιών σου, σε άριστη κατάσταση για περισσότερο, εξοικονομώντας χρήματα αλλά και επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στα παιδικά ρούχα που ξέρεις από την αρχή ότι θα φορεθούν λιγότερο και θα "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από τους μικρούς μας μπόμπιρες.

Πόσες φορές φοριέται ένα ρούχο;

Αν και το μέσο ρούχο φοριέται περίπου 120 φορές πριν από την απόρριψή του, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία 15 χρόνια.

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, όχι όμως και τα ρούχα τους. Για αυτό η διάρκεια ζωής των παιδικών ρούχων τείνει να είναι ακόμη μικρότερη, καθώς έρχονται αντιμέτωπα τόσο με τη συνεχή ανάπτυξη των παιδιών όσο και με τη φθορά.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα ρούχα φοριούνται ακόμη λιγότερο. Εξαιτίας των ερεθισμάτων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ευτελή ποιότητα της γρήγορης μόδας, τις διαφημίσεις και τη γενικότερη κουλτούρα υπερκατανάλωσης, έχουμε συνηθίσει να αντικαθιστούμε εύκολα παλιά ρούχα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον.

Μια έρευνα σε 2.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι ερωτηθείσες φόρεσαν κάθε ρούχο κατά μέσο όρο μόλις 7 φορές πριν να το δώσουν σε κάποια φίλη τους, ή χειρότερα, να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Η ομάδα της Swaplanet συγκέντρωσε κάποια tips για να κάνεις τα ρούχα να αντέχουν περισσότερο:

-Αγόρασε ποιοτικά ρούχα που διαρκούν

 

Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό γεγονός, αν προτιμάς μόνο φθηνή, χαμηλής ποιότητας γρήγορη μόδα, τα ρούχα σου πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν πολύ. Buy nice or buy twice (Αγόρασε καλά αλλιώς θα τα αγοράσεις ξανά).

Ναι, η τιμή των ρούχων υψηλότερης ποιότητας μπορεί μερικές φορές να αποθαρρύνει, αλλά δες την ως επένδυση για να μην αγοράζεις τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά είναι κατανοητό ότι αυτό το tip έχει περιορισμένη εφαρμογή στην γκαρνταρόμπα των παιδιών που από την αρχή ξέρεις ότι θα φορέσουν τα ρούχα για λίγο.

 

 

Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε, αλλά λίγοι το εφαρμόζουν στην πράξη.  Το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλές φορές, κάνει τα ρούχα μας να καταστρέφονται καθώς υφάσματα, ραφές, λάστιχα και χρώματα ταλαιπωρούνται κατά πολύ.

Το πλύσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία π.χ. στους 30 βαθμούς βοηθά στην αποφυγή της διάσπασης των ινών των ρούχων. Μπορεί επίσης να μειώσει τα χρώματα που ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου και αποτρέπει τη συρρίκνωση.

Εξίσου σημαντικό, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από υφάσματα με βάση το πλαστικό, όπως ρούχα από νάιλον, ακρυλικά ή πολυεστέρα. Σύμφωνα με το Energy Saving Trust, το πλύσιμο ευθύνεται για το 60-80% των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός ενδύματος.

Πλένοντας τα ρούχα στους 30 βαθμούς και όχι στους 40, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας έως και 40%. Μάθε να χρησιμοποιείς τη σωστή θερμοκρασία νερού.

 

Τα απορρυπαντικά από φυσικά συστατικά, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για το δέρμα μας, είναι πιο ήπια για τα ρούχα λόγω του ουδέτερου pH τους και κάνουν τα υφάσματα πιο μαλακά. Τα φυσικά απορρυπαντικά και θα καθαρίσουν τα παιδικά ρούχα και δεν θα βλάψουν το δέρμα των μικρών σου.

- Μην υπερφορτώνεις το πλυντήριό σου

 

Η προσθήκη πολλών ρούχων στο πλυντήριό σου μπορεί να φαίνεται γρήγορη και αποτελεσματική λύση, αλλά στην πραγματικότητα κάνει τα ρούχα σου να φθείρονται πιο γρήγορα, καθώς λόγω της έλλειψης χώρου τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά και ξεθώριασμα.

Βέβαια εξίσου δεν αξίζει να ξεκινήσεις μια πλύση με πολύ λίγα ρούχα, καθώς αυτό θα σπαταλήσει νερό, ενέργεια και χρήματα.

- Γύρισε τα ρούχα ανάποδα στο πλύσιμο

 

Με αυτό τον τρόπο θα τα προστατέψεις από την πίεση του νερού μέσα στο πλυντήριο και τα χρώματα και οι στάμπες θα είναι ζωντανά για περισσότερο καιρό.

- Άσε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά

 

Όποτε έχεις τη δυνατότητα, κρέμασε τα ρούχα σου έξω και άφησε τα να στεγνώσουν εκεί. Ο αέρας θα στεγνώσει τα ρούχα σου, κι έτσι δεν θα μαζέψουν. Προτίμησε να βάλεις τα λευκά και πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα να στεγνώνουν μπροστά, ενώ τα σκούρα φρόντισε να είναι πίσω για να μην ξεθωριάσουν γρήγορα.

-Επιδιόρθωσε τις μικροφθορές

 

Επιδιόρθωσε τις μικροφθορές π.χ. τρυπούλες ή χαλασμένα φερμουάρ ράβοντας, είτε μόνη/ος σου, είτε με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Αν θέλεις ιδέες για να ανακυκλώσεις δημιουργικά κάποια ρούχα που δεν επιδέχονται επιπλέον διόρθωση, διάβασε το άρθρο μας για το upcycling εδώ.

Δώσε δεύτερη ζωή στα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεται πια το παιδί σου μέσω της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα Swaplanet!

Βοήθησέ μας να κάνουμε την παιδική μόδα πιο βιώσιμη ένα ρουχαλάκι τη φορά.

Στείλε μας τα ρουχαλάκια που δεν χρειάζεσαι πια παραγγέλοντας τη Δωρεάν τσάντα μας εδώ και μόλις την γεμίσεις προγραμματίζεις μια Δωρεάν παραλαβή εδώ!


Written by Swaplanet Team


Αφήστε ένα σχόλιο

SUBHEADING

Blog posts